Следвайте ни

Министър Петков: Спряха назначението на новото ръководство на ББР

viber icon

"Новото назначение, което направихме от професионални банкери в надзора на Българската банка за развитие (ББР), които трябва да развиват банката, да работят с малките и средните предприятия, беше спряно от съдия Мария Вранеску, обяви икономическият министър Кирил Петков в "Панорама" по БНТ.

Вписването в Търговския регистъп беше спряно и по този казус имаме абсолютно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Точно тогава, когато вече 5 седмици водим битката тази банка да почне да работи за обществото, да не се дават на 8 фирми един милиард", допълни Петков.

"Съдийката е взела решение днес в несъответствие със закона, да спре това назначение. Подозренията ми са, че решението е базирано на нещо друго, освен следването на закона. Репутацията на съдийската колегия зависи от случаи като този. И решението е взето само да 4 часа днес, като спира вписването на новия надзор", категоричен бе той. И обеща, че от понеделник ще подава ново заявление за вписване всеки ден, като всекидневно ще прави и публично обръщение към обществото какво се е случило с новото заявление.

"Осигуряваме 2,5 млрд. ликвидни средства за възстановяването на малкия и средния бизнес", допълни министърът.

По думите му казусът с ББР показва нагледно как институциите не са функционирали правилно.

"Има големи средства в банките, те са пълни с възможности, обаче има голям риск за индустрии като туризма заради COVID-19. Застанахме като държава с до 80% гаранции на заемите, за да могат кредитите да бъдат без обезпечения", каза Кирил Петков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?