Следвайте ни

Министър Николова отсече: Хотели стават полеви болници

viber icon

Хотелите, които останат празни през зимния сезон, да се превърнат в места за настаняване на карантинирани.

Това предложи вчера по време на Консултативния съвет по туризъм министър Марияна Николова.

Тя заяви категорично, че не може да се съгласи с думите на държавния глава Румен Радев, че правителството е в безпомощно състояние. „Още в началото на кризата кабинетът предприе спешни мерки, които дадоха своя ефект – не само в социално-икономическата сфера, но и в здравеопазването”, допълни вицепремиерът.

„Идеята е тези хотели да се използват за подсигуряването на здравната система, за да не се налага изграждането на полеви болници, при положение, че имаме свободна леглова база. Местата, предложени от бранша, ще бъдат използвани от здравните власти за настаняване на спешни и болни пациенти, както и на семейства под карантина. Разходите за това ще бъдат поети от държавата”, обясни Николова.

Вицепремиерът уточни, че принципът на финансиране ще бъде договарян от Министерството на здравеопазването и конкретния хотелиер. Условията за настаняване ще се одобряват от здравните власти.

„Говорим за лица, които се нуждаят от медицинска грижа, а не контактни. Хората трябва да знаят, че правителството няма да ги остави без легло, ако се наложи”, посочи още Николова.

Браншът има срок до края на седмицата да предложи конкретни хотели. „Голяма верига заяви готовност да приема пациенти с COVID-19, ако се наложи. Става въпрос за 5-звездни хотели. Ние обаче се обединихме около идеята това да се места за настаняване с 2 и 3 звезди, за да им се помогне”, каза още тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Янко

Янко

04.11.2020 | 11:01

Истината е че правителството се провали и продължава да го прави. То се вижда от невзетите,неадекватни мерки. От липсата на идея какво да се направи,за да спре заразата. За съжаление,имаме политици к.ретени,чиято основна мисъл е как да си запазят поста,а не как да оцелеем.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?