Следвайте ни

Министър Николова огласи при какви условия падат мерките срещу COVID-19

viber icon

Ще предложа на Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 12:30 часа, заяви вицепремиерът

На 24 и 25 декември нямам нито един сигнал за нарушение в бранша по отношение на спазването на противоепидемичните правила. Аз лично се уверих и дори направих няколко проверки като таен клиент във Велинград – със спортно яке и качулка, където исках да видя дали се спазват часовете.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при участие в сутрешния блок на БТВ.

Според нея, ако сме дисциплинирани и спазваме мерките, може плавно след средата на януари да говорим и за разхлабваме мерките.

Бизнесът не си позволява нарушения. Не считам, че за някой от бранша нарушение ще бъде плюс. Един да допусне нарушение, това означава, че това ще бъде петно за целия бранш. Бях със спортно яке, качулка и маска. Проверката беше – влизам в хотела, минавам рецепцията, достъпвам ресторанта и поглеждам. Хората си вечеряха най-спокойно и най-нормално“, заяви Николова.

„За нас и всички граждани, както и за хората от бизнеса, най-важно е съзнанието. Ако ние в момента удържим и сме самодисциплинирани и спазваме трите Д-та, считам, че плавно след средата на януари ще можем да говорим и за разхлабваме мерките.

В момента позволяваме само да работят ресторантите в хотелите. Бизнесът иска и ресторантите на другите места да работят, но това не е възможно за момента. Трябва да го направим, за да може постепенно браншът да се възстанови и да можем да отваряме ресторантите“, допълни тя.

Ако не спазваме мерките, петното ще бъде за целия туризъм, смята вицепремиерът. 

„Бизнесът е гъвкав. Следя горе долу как вървят пакетите. В СПА пакетите имаме намаляване на цените. Ако имаше 30 – 40% резервации, в някои от хотелите в СПА курортите вече има и 50%. Бизнесът е гъвкав. Не се допускат програми и тържества. Много е важно и СЗО препоръчва планината.

Планинският туризъм е много полезен и аз се надявам нашите сънародници да посетят нашите зимни курорти, тъй като те предлагат отлични условия за закаляване и за ски. Изцяло разчитаме на нашите сънародници и на вътрешния туризъм. Разбира се, оптимистично съм настроена и по отношение на балканските страни.

Имаме резервации от Северна Македония, Сърбия, Турция, защо не и от Израел, Молдова и Украйна“, заяви тя.

„Ще предложа на Нова година ресторантите в местата за настаняване да работят до 12:30 часа.  Искам изрично да го подчертая, че при взимането на едно такова решение, наблюдаваме тенденция за намаляване на бройките заразени сега, но всичко зависи от всичко зависи то това какъв ще бъде анализът на здравните власти, защото най-важни са животът и здравето на гражданите.

На Нова година няма да правя проверки. Ние трябва да имаме самосъзнание и сами да решим дали ще спазваме, защото ако не спазваме, петното ще бъде за целия туризъм“, каза още тя.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Стоян

Стоян

29.12.2020 | 10:44

Имаш сведения че след 12.30часа вирусът тръгва или...

Отговори
5 2
Пловдив

Пловдив

29.12.2020 | 10:38

Поредната заблудена ш.матка! Що народ празнува по ресторанти и хотели,не е истина! Била обиколила... Ха, ха.Нищо не си видяла! От другата седмица като започнат масово да боледуват,ще се сетиш за що иде реч!

Отговори
6 1
Пловдив2020

Пловдив2020

29.12.2020 | 10:14

Вижте какво става в Капана пред заведенията

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?