46
Следвайте ни

Министър Минеков: Раздадени са 33 млн. лева през фонд "Култура"

viber icon

"Това, което видяхме за 6 месеца – абсолютно отсъствие в последните 12 години на ясна политика по отношение на националната култура. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по партиен начин, раздаване на средства в медии, което е подкупване. За съжаление има много щети по паметници на културата. Внесли сме сигнали в прокуратурата да се намерят извършителите на тези сериозни престъпления, чакаме отговори и се надяваме да ги получим скоро. Това разкритие направи министърът на културата проф. Велислав Минеков.

"Много сериозна акция имаше за спасяване на гробницата на Краново, възможно е да получим средства от чужбина за възстановяване на гробницата. Имахме разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик и Юлита. Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова заради съществуващата разруха заради мечтите да се управлява по престъпен начин", заяви той.

"Свидетел съм на корупция и законна корупция, на безпринципно раздаване на 33 млн. лева през Фонд „Култура“. Никой следващ министър няма да може да заобиколи изискванията, които ще бъдат поставени от нас. През годините бюджета на Министерството на културата е нищожен и мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане да се вдигне бюджета с още 49% - това не се е случвало. Проведохме разговори с общини, общности, с партии, за непрекъснато покачване на бюджета със стъпка от 0,5% от БВП", посочи той.

През годините е имало опити за "плячкосване" на остров Кирик - разпродаване на строителни петна, на които да се строи архитектура, която да наподобява архитектурата в Созопол. "Той е абсолютно ограбен, до последно, липсват два торпедни кратера, достойни за всеки световен музей, унищожен е виенският парапет, нарязан и претопен", разкри Минеков. Имало е идея и островът да стане хазартен център, което също, по думите му, е опит за плячкосване.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

киро

киро

17.11.2021 | 13:13

Минеков е добър но не може да надвие Веждичката на пиенйе който почва с водките сабахлен

Отговори
1 1
Експерт

Експерт

17.11.2021 | 13:03

Минеков трябва да остане министър.

Отговори
3 1
Minister и занапред!

Minister и занапред!

17.11.2021 | 15:55

Напълно подкрепям, Минеков добре подхвана и нека да задълбочи оранта на нивата след ...кулТурския и ГЕРБавите! Няма да му е лесно, понеже мнозина нагаждачи се бяха приспособили та сега ще се съпротивляват =активно и пасивно= но интелектуалци не липсват за оцеляване след КИЧА

Отговори
3 0
Minister и занапред!

Minister и занапред!

17.11.2021 | 16:08

Особено в Пловдив създадоха и утвърждават (след истерията ЕСК'2019 Евр. "Столица" на Културата. ха!) цели институции посветени на фабрикуване на културоподобна ХАЛТУРА И КИЧ за вечни времена, едвали не "Маркова Стока", с ПРОИЗВОДСТВЕНИ МОЩНОСТИ ЗА СТОМАНОБЕТОНОВИ "АНТИЧНИ" КОЛОНАДИ без стил нито Йонийски, нито Дорийски, нито канелюри = закъде, за експорт към Хонг Конг? "ОТВОРЕНА" Опера на теферич сред комарите, с кебапче на клечка и биричка, с микрофони и усилватели вместо истинска =затворена= БелКанто с акустика, кадифени завеси, плюшени седалки и удобства в ГДК БОРИС ХРИСТОВ. От новопостроени Палати нужда няма за двата файтона ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ операсти, а само за една агитка ортаци намислили под претекст да си построят върху безплатен терен ДОХОДНО ЗДАНИЕ

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?