Следвайте ни

Министър Маринов: Няма страшно, личността е неприкосновена

viber icon

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов отхвърли твърденията, че полицията получава безконтролен достъп до телефони и интернет връзки с дадените й нови правомощия в Закона за извънредното положение. В предаването "Референдум" на БНТ той увери, че текстовете засягат достъпа до трафични данни само в случаите на отказана или нарушена карантина.

"Да внеса малко яснота - няма такава опасност категорично, законът за СРС е изключително строг. Промяната касае достъпа до трафични данни, които се отнасят единствено и само до локализиране на клетката, с която телефона прави връзка. И това се прилага в случаите, в които гражданинът отклонява карантина или се отклонява от нея, естествено, става по процедурата, която минава през съдия. Няма опасност да се злоупотреби с неприкосновеността на личността и свободното придвижване. Това се отнася към лица, които с безотговорното си поведение застрашават останалите", уточни министърът.

И допълни, че има образувани над 130 досъдебни производства срещу лица, които нарушават наложената изолация.

"И пак искам да използвам екрана, да предупредя тези, които нарушават - наказанието не е малко - до 5 години лишаване от свобода и от 10 до 50 хиляди лева глоба. Но не това най-важното, с тези действия те застрашават в много сериозна степен обществото. Дори в моята дълга полицейска практика рядко ми се е случвало да ми се обаждат и да ми казват: "Комшията ми прави еди какво си". Докато сега се обаждат и казват: "Завърна се от Италия и не спазва карантината", добави той.

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?