Следвайте ни

Министър Кирил Петков: Свършил съм си работата, щом ИТН, ГЕРБ и ДПС са срещу мен ВИДЕО

viber icon

"Нямам канадски паспорт в себе си. Той и сертификатът ми за гражданство са предадени на канадските власти. Когато видя толкова силна съпротива срещу действията ми като министър, значи наистина съм направил нещо, което е на прав път. Неприятно е човек да трябва да се защитава по цял ден, но аз съм още по-мотивиран от тези атаки. Мотивира ме това, че много бих се радвал, ако за нашите деца политиката вече не е мръсна дума. Явно засягаме големи интереси".

Това заяви тази сутрин пред Нова телевизия министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му, той дори не е подавал документи за канадско гражданство, защото то е придобито заради неговите родители.

"Направил съм всички стъпки по административен път, за да се откажа от него. Според мен и решение 15 от 1995 г. на Конституционния съд, "чуждото, освен българско, гражданство на едно лице е въпрос на собствен избор. То не е външно натрапено качество на българския гражданин. Когато той желае да участва в упражняването на властта в България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското", коментира Петков.

"Представете си, че една държава откаже да ви издаде бележка, че сте освободени от тяхно гражданство. Това означава ли, че нашата Конституция трябва да се подчини на акт на чужда държава за нещо толкова важно. Много юристи казаха, че е абсурдно такъв важен въпрос за страната да бъде функция на някакъв административен акт на трета държава", допълни той.

За заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност

"Казусът с гражданството ми започна от "Има такъв народ". После те се координираха с ГЕРБ, а вчера го направиха и с ДПС. Почувствах, че съм си свършил работата добре, щом тези партии се координираха толкова бързо. Вчера беше показателно, когато се проведе гласуване дали да участвам в КСНС. Аз не съм постоянен член на този съвет и трябва да се гласува дали да бъда приет. Имах важен доклад свързан с националната сигурност и членовете трябваше да гласуват дали да бъда допуснат до заседанието. Гласовете против бяха от - ГЕРБ, "Има такъв народ", ДПС и БСП. "За" бяха от "Демократична България", формацията на Мая Манолова, президентът и всички останали членове на КСНС", разказа икономическият министър.

"На базата на всички кризи пред които е изправена страната, г-н Карадайъ сметна за редно първият му въпрос да е кога съм се отказал от канадското си гражданство. Този човек стана и си тръгна, защото отговорът не бе даден. Президентът му обясни, че сме се събрали по други теми. Той не поиска да чуе нито един от докладите за бежанската криза, рисковете за бюджета и тези за пенсионната реформа", добави Петков.

"ГЕРБ и ИТН продължиха да говорят, че не са съгласни с актуализацията на бюджета по никакъв начин. Стоях и не можех да повярвам, че това са хората, които са национално отговорни за всички наши бъдещи решения като държава. Недоумявах, когато Тошко Йорданов каза, че COVID-19 и пенсиите не го интересуват, а само бежанската криза", обясни още министърът на икономиката.

"Искам да поздравя Румен Радев, защото вчера той беше отговорният политик във връзка с големите теми. Той не позволи Националният съвет да се превърне в дебат за гражданството ми. От негова гледна точка се видя една принципна позиция", каза още Петков.

За актуализацията на бюджета

"Много се страхувам, но не за правителството, страхувам се за хората, които ще очакват подкрепата. Имаме средства, но трябва да бъдат изхарчени. Парламентът трябва да каже - да, може да ги изхарчите. Нека направят своите корекции, нека дебатират, но е важно да не вземе да се случи така, че следващата седмица не формират комисии и няма дебат по бюджета. Ще се окаже, че едно следващо служебно правителство трябва да управлява кризи без нито един лев", каза Петков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

само така

само така

17.08.2021 | 19:08

Като гледам за какви технически дребнавости се хващат си мисля, че и Васил Левски да беше станал министър все ще се намери някой да го оплюе.

Отговори
1 2
Б.Г.

Б.Г.

17.08.2021 | 19:04

Като гледам за какви технически дребнавости се хващат имам чувството, че и Васил Левски да беше станъл министър все някой ще намери за какво да го оплюе.

Отговори
0 3
Смешен плач

Смешен плач

17.08.2021 | 16:02

На смешен прокопиев урод

Отговори
3 4
БЛАГОЕВ

БЛАГОЕВ

17.08.2021 | 15:21

КИРИЛ ПЕТКОВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ И ЩЕ Е НАЙ-ОБАЯТЕЛНИЯ И ПОЧТЕН ПРЕМИЕР. ХВАЛА НА БЪЛГАРСКАТА МАЙКА РОДИЛА ТАКЪВ ЛЕВЕНТ

Отговори
7 10
Дидо

Дидо

17.08.2021 | 14:36

Как един път някой политик няма да си признае,че е сгрешил и да се извини на хората,само обикалят телевизиите и говорят глупости,тежко ти народе с такива мекерета като кирил петков Канадеца...

Отговори
8 10
Иде грозна радева зима

Иде грозна радева зима

17.08.2021 | 10:24

Ти си лъжлив канадец

Отговори
16 15
Сик

Сик

17.08.2021 | 12:00

По лоша от миналата, бе суджук. Тогава умряха 10 000 по вина на твоята Тиква.

Отговори
9 13
Умен

Умен

17.08.2021 | 12:21

А ти си прост като галош

Отговори
6 6
ДА ГИ МЕТЕМ МЕКЕРЕТАТА

ДА ГИ МЕТЕМ МЕКЕРЕТАТА

17.08.2021 | 10:10

Когато си умен с две думи се изразяваш...когато си простак и труд да напишеш той ще е пълен с глупости.... Респек и уважение към личноста и към министър К.Петкова.... Ние не сме имали такъв министър....даже със свещ да сме го търсили нямаше да го намерим и сега ще плюем ?!?! КИРИЛ ПЕТКОВ новия министър председател на БЪЛГАРИЯ а РУМЕН РАДЕВ новия стар ПРЕЗИДЕНТ.....който не му харесва друм................ широк и голям....

Отговори
21 21
НАГ.ЛО

НАГ.ЛО

17.08.2021 | 10:06

ЛЪЖЛИВО КОПЕ ЛЕ НА ПРОКОПИЕВ!! Няма да бъркаш повече в кацата, гни--да канадска!

Отговори
18 17
ДА ГИ МЕТЕМ МЕКЕРЕТАТА      ДО НАГ.ЛО

ДА ГИ МЕТЕМ МЕКЕРЕТАТА ДО НАГ.ЛО

17.08.2021 | 10:13

СТОЙ КРОТКО ЛА.ЙНО... ЩЕ ВИ ПОПИЛЕЕМ ЩЕ ВИ СЛОЖИМ ВСИЧКИ ДО СТЕНАТА МИЗЕРНИ ГЕРБЕРИ И РАЗНИ... КИРИЛ ПЕТКОВ НОВИЯ ПРЕМИЕР МИНИСТЪР...НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!! РУМЕН РАДАВ ПРЕЗИДЕНТ!!! А ТЪ.ПАЦ.ИТЕ КАТО ТЕБ НА ПОЛЕТО С МОТИКА И В КАУША....

Отговори
13 16
СПЕШНО!!

СПЕШНО!!

17.08.2021 | 13:41

ЖЕНА ТИ ДА ЗВЪНИ НА 112!! ДА ТИ СЛОЖАТ УСМИРИТЕЛНА РИЗА И 2 ДИАЗЕМА В ЗАД-НИК! В ТЕЖКА КРИЗА СИ, ГЛУ.ПАКО!!! ХАХАХАХ СЪНУВАШ И ПИШЕШ ЕДНОВРЕМЕННО! КУРИЛО ТЕ ОЧАКВА!

Отговори
4 7
Браво

Браво

17.08.2021 | 10:06

Велик си! Ти си идеалният министър-председател и още по -силния президент! Не се отказвай,само защото изкара всички мишоци от дупките им!

Отговори
22 15
goscho

goscho

17.08.2021 | 17:05

chujdozemec za ministar -predsedatel !! da ne ste otkachili

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?