Следвайте ни

Министър Кирил Петков: Финансова инспекция на три празни язовира, глътнали милиони

viber icon

Тази събота и неделя направихме посещение на още два язовира - „Злати войвода 3” и „Злати войвода 4”. В двата, както и в „Пазар дере”, няма вода. Те са и затревени.

Това заяви на брифинг министърът на икономиката Кирил Петков.

„На 31.12 тези три язовира са предадени от държавната фирма „Монтажи” към Държавната консолидационна компания. След като са предадени на Държавната консолидационна компания още и към ден днешен не са предадени към държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири". Това означава, че въпреки че всички пари са платени, тези 3 язовира не са влезли още в експлоатация. По закон в момента те не могат да бъдат завирвани, в тях не може да има вода и не могат да се използват нито за поливане, нито за други цели”, уточни Петков. 

„Според мен това е безстопанственост – когато едни пари са похарчени, язовирите са изградени, но протоколите за предаване не са довършени и държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири" не може да прави нищо друго освен да отвори шлюзовете непрекъснато и да не може тези язовири да се завирят Затова са така завирени и са празни”, допълни той.

2,350 млн. лева струва ремонтът на „Пазар дере", 1,913 млн. на водоема – „Злати войвода" 3  и „Злати войвода" 4 – 547 000 лв.

По думите му транспортните разходи са едни и същи, въпреки че става въпрос за различни области - Сливен и Ловеч. „1,16 лв за превозване на земна маса на тон на километър, 5 пъти по-скъпо от пазарната цена", каза Петков.

„Още днес ще поискам Държавната консолидационна компания да ми обясни защо 6 месеца не е предала тези 3 язовира за експлоатация и защо цените са на тези високи нива. Ще вкараме Агенцията за държавна и финансова инспекция да ги провери и трите", заяви още той.

И допълни: „Така и така тези пари обаче вече са дадени. По-важното за мен е тези язовири да влязат в експлоатация”.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?