Следвайте ни

Министър Кацарски: Смъртността от ковид тази година е ужасяваща!

viber icon

Не може да се изключи нова ковид вълна и през лятото. В Русия има такава, а е топло. Ваксинацията е начинът да се представим – лятото е добро време за това. Засега не се налагат ограничителни мерки. Това каза пред БНТ служебният министър на образованието д-р Стойчо Кацарски.

Той припомни, че мерките намаляват – премахнато е задължението за носене на маски в колективи до 7 души. „Нова вълна ще ни върне в позицията от пролетта и да сложи край на туристическия сезон. С 20-25% ваксинирани от населението няма ка да стане прехването на всички ограничения. Иначе рискуваме нова вълна и пак да се затварят фирми“, припомни министърът.

Имаше непоследователност на мерките – някои дори нелогични – нараства броя на болните, а се намаляват мерките. Искаме да обвържем мерките със заразяването. "Тази седмица ще покажем при зелена зона – такива мерки се предприемат, при оранжева – други. Така ще има предвидимост", обясни д-р Кацарски. 

Трябва да се направи анализ на ужасяващата смъртност тази година, смята министърът. "Смъртността е ужасяваща тази година – да се направи анализ на нея. С действия или бездействия е постигната тя", каза Кацарски.

Възрастните хора продължават да са приоритет. 80% на смъртните случаи са на хора над 60-годишна възраст. Последните месеци броят им на ваксинираните се е удвоил – но това не е достатъчно. 

"Достигнат е лимитът на бюджета за здравеопазване. Средствата се дават по една лоша методика. Понятието „Първа линия“ може да се окаже едно широко понятие. Хората, която действително работят с ковид и пациенти трябва да са допълнително възнаградени – това са хората, които наистина работят. Не да се дават много пари на всички, а на тези, които действително работят с ковид", призова министърът. 

Според него не всички медици, които получават допълнително заплащане се срещат с ковид. Тази преценка трябва да бъде направена от НЗОК и БЛС. Надявам се да се случи следващите седмици. 

Какво става с трансплантациите в България?

Миналата година има само две трансплантации от трупен донор. "Това е нищо. Други години са между 12 и 15. И това е малко. Целта трябва да е 50-60 операции годишно. Има организационни проблеми ,които трябва да бъдат коригирани. Трябва да убедим хората, че няма да има повече пререждане в листи – правилата ще го гарантират. Досега не е имало правила за подреждане на хора за трансплантации", обясни министър Кацарски. 

Проверките в различните болници ще продължат. "В болница Лозенец изглежда е правено и в други болници – искам да се вземат мерки за превенция на това явление. Не съм обвинявал никого – но ако е имало източване на здравната каса ще съм безкомпромисен. Сигналът от Лозенец дойде отвън, същото бе и в Александровска болница. Искам да направя дирекция за правата на пациентите в Здравното министерство" , обеща Стойчо Кацарски. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

екипи

екипи

24.06.2021 | 10:02

Да се мисли за мобилни екипи, които да ваксинират възрастните и трудно подвижните хора на място! Това го правят почти всички страни в ЕС.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?