Следвайте ни

Министър Кацаров: Лимитите са наказание за добрите болници

viber icon

Искаме да поставим началото на промяна в здравната система, тъй като тя може да работи по-добре. Това каза на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров след среща с ръководствата на Националната здравноосигурителна каса и на Българския лекарски съюз. Той посочи, че ще настоява да отпаднат лимитите в лечебните заведения, тъй като те са наказание за добре работещите болници. 

„ Постигнали сме необходимото съгласие върху някои неща. Искаме колкото може по-бързо да стартират промени върху сегашния Национален рамков договор. Преговорите трябва да започнат още сега. На първо място ще настоявам да отпаднат лимитите. Това е нещо, което беше въведено 2015 година. Няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Имаме съгласие, че този модел не може да работи. Лимитите са наказание за добре работещите болници и награда за лечебни заведения, които пациентите не търсят“, смята Кацаров.

Той каза, че на срещата са били обсъдени и промени в цените на медицинските услуги. По думите на Кацаров, много от тях са формирани лобистки.

„Трябва да се преодолеят диспропорциите. Ако не се направят такива промени, те ще стават още по-дълбоки. Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали пациентът е на 20 или на 90 години, не е едно и също дали има придружаващо заболяване, или има повече. Това би помогнало да преодолеем и един феномен – да се селектират пациенти“, подчерта Кацаров. Трябва да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. Трябва да можем да реагираме и да променим правилата, по които работим. Това ще позволи същата услуга да се извърши на по-ниска цена, отколкото в сегашния момент“, убеден е служебният министър Кацаров.

Той каза, че трябва да сложим край на това личните лекари да са на разположение 24/7.

„Трябва да намерим онези механизми, по които да въвлечем пациентите в контрола на дейността. При редица проверки на НЗОК се констатира отчетена, но не извършена дейност. Това трудно може да бъде ограничено, ако не участва самият потребител в контрола на услугата. Така или иначе НЗОК ни предоставя достъп до нашето електронно досие, но искаме да направим повече“, каза министър Кацаров.

„Искаме да има мобилно приложение и ако се отчете дейност, която ви е направена, да получите съобщение и вие да подадете сигнал, че не ви е бил изваден зъбът или че не ви е правена операция“, посочи още той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

батангел

батангел

14.06.2021 | 16:21

Айдаааа, започнаха да лапат яко. После след изборите дали ще е пак така няма значение, "наште" ще са засмукали няколко милиона народна пара. Дванадесет години глад, сега хам хам за два месеца трябва да се навакса. Мдаааааа

Отговори
2 0
Много  правилно

Много правилно

14.06.2021 | 11:30

Щом са търговски дружества това предполага и конкуренция между болниците. Щом пациентите имат предпочитания то тогава и към предпочитаните болници лимита трябва да е по голям. Тук обаче възниква опасност от дискриминация. Аз например бях дискриминиран в болница "Пълмед" където ми бе направена скъпа но безрезултатна упойка при гастроскопия. Беше установено че гастроскопията е невъзможна поради голям съсирек в началото на стомаха. На други пациенти тази процедура се заплащаше след резултатното и извършване.

Отговори
3 2
Да ама не е много правилно.

Да ама не е много правилно.

14.06.2021 | 16:40

Сега знеш ли какво ще става, за едно кихане и в болница. Няма лимити, трябва да се усвояват едни пари. Това ще стане.

Отговори
0 0
Така  предполагате

Така предполагате

14.06.2021 | 17:02

И виждате само кихане и айде в болница. Да така ще бъде защото виждаме само дяволите. Но има и ангели, които бдят за действията на дяволите. Например един от ангелите трябва да е пациента и в епикризата да се отразява и неговото мнение.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?