Следвайте ни

Министър Кацаров: Допуснати са големи грешки с ваксинацията у нас ВИДЕО

viber icon

Починалите през пандемията били два пъти повече от загиналите българи във Втората световна война

Допуснати са големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров от трибуната в Народното събрание.

Кацаров оповести мрачна статистика,  че за една година продължителността на живота е намаляла с година и половина. Починалите са два пъти повече от загиналите българи във Втората световна война, каза още той.

Малкият брой ваксини, осигурени в момент, в който е било благоприятно поставянето им преди нова пандемична вълна, е първата голяма грешка, според служебният здравен министър.

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза от ваксината до края на февруари", посочи той, пише dariknews.bg.

Според него втората голяма грешка е свързана с избора на приоритети. "България не дава приоритет на хората над 60 години и хора с тежки заболявания, те са поставени в четвърта категория след социални работници, служители във ферми за норки и други", Кацаров отчете, че това е голяма грешка, защото 80% от починалите от COVID-19 са хора на над 60 години.

Всички страни, освен България, са дали приоритет на възрастните, посочи Кацаров, защото с ваксинацията на възрастните хора се намалява рязко смъртността. Имунизацията на младите хора намалява разпространението на вируса, но така не се влияе върху смъртността, заяви още той.

Министърът обяви още, че според експерти втората грешка е коствала живота на 10 хил. души, починали по време на следващата вълна, която е преминала през март и април.

130 млн. лв. са заделени и ще бъдат раздадени на 128 лечебни заведения в страната. Те ще са ползват за ремонт и оборудване само на ковид отделенията. Прави се списък на болниците с подобна нужда. Пусната е обществена поръчка за осигуряването на лекарства, необходими за лечението на заразени пациенти. Също така е разработен единен протокол за поведение при ковид, който ще се ползва в болничната и доболничната помощ, заяви още той.

Министърът обясни, че се прави предварително разчитане на леглата, заемането им ще става поетапно, а не изведнъж във всички болници, както това вече се е случило при предишните вълни.

Проф. Чорбанов заяви, че ваксините не работят толкова добре, колкото ни се искаше. По този повод беше зададен въпрос: Защо във Великобритания, които се движат добре във ваксинацията, имат висока заболеваемост. 

Според министър Кацаров този проблем се наблюдава не само във Великобритания, но и в Нидерландия, Кипър и Португалия. Фактът, че смъртността намалява въпреки продължаващото разпространение на ковид там, показва, че все пак ваксините дават своя принос за успешното справяне със ситуацията. 

Относно следенето на нежеланите реакции от ваксините, министър Кацаров обяви, че при 2 милиона поставени дози у нас няма регистрирани тежки странични ефекти или смърт заради имунизация. 

Проблем е нежеланието на населението да се ваксинира. 

От ГЕРБ-СДС запитаха какви са мерките за догонване на Европа във ваксинацията. От групата се поинтересуваха от предстоящите доставки и флаконите, на които срокът на годност изтича. 

Кацаров посочи, че има риск от унищожаване на 22 хиляди ваксини на Астра Зенека с изтичащ срок. Поискали сме последващите доставки да бъдат забавени, за да се избегне рискът от унищожаване на препаратите. По-добре е неизползваните ваксини да се даряват, тъй като ваксинирането на хората в други страни помага за намаляване разпространението на вируса. 

Заслуга на министъра била осигуряване на непосредствен достъп до ваксините на лекарите, за да не се налага те да пътуват, за да вземат флаконите. Освен това са предприети конкретни действия по кампанията за популяризиране на имунизацията чрез брошури, видеа и смс кампания със символични награди за ваксинираните. 

Министърът уточни, че смята, че ваксината трябва да остане доброволна и материалните стимули бледнеят през ползите за собственото здраве на ваксинираните. Той спомена и примера на Франция и Гърция и изрази мнение, че и такива мерки могат да бъдат приети, но предпочита имунизацията да остане доброволна. 

От БСП насочиха дискусията към 3 основни акцента. Те поискаха да бъде оценена картината за случилото се до момента. Вторият им въпрос засяга тежкото положение на болниците. Планът трябва предвижда да се положат усилия за амбулаторното лечение на инфекцията, които ще облекчат системата. Третия въпрос засегна необходимостта на балансирано участие на всички лечебни заведение в справянето с кризата. От групата изразиха притеснение, че товарът отново ще се поеме от няколко болници. 

БСП не се съгласиха, че ковид е виновен за покачването на смъртността. Според тях тя идва от социално значимите заболявания, които не са били лекувани по време на кризата. 

Кацаров отговори, че споделя повечето наблюдения. Той отбеляза, че извънболничната помощ се е активизирала в участието си в противодействието на епидемичната вълна. Общопрактикуващите лекари са се включили във ваксинацията като това ще освободи системата от част от товара. 

Министърът цитира проучването за населението, което вече се е срещало с вируса и посочи, че се събират данни за всички случаи от страната, които потвърждават инфекцията без значение на теста, който е проведен.

От Демократична България изтъкнаха, че смъртността се дължи на необратими грешки от управлението на ГЕРБ. От групата изразиха адмирации за съставянето на плана за действие, който предполага да се справим със следващата вълна. Беше зададен въпрос относно колко медицински специалисти ще бъдат насочени към ковид отделенията, за да предоставят подкрепа на колегите си там. 

Кацаров призна дисбалансите между големите и малките градове. Затова до сега е бил поставен акцент върху ваксинацията на хората в отдалечените райони чрез осигуряване на мобилни екипи. Относно лечението на болните от ковид наистина има места, където капацитетът за лечение е ограничен и призова за промени в законодателството, които да улеснят лечебните заведения. Основен проблем е законът, който не позволява бързото разкриване на нови структури, който стопира реакцията на здравната система в епидемична обстановка.

Кацаров отчете нуждата от гъвкавост, за да могат болниците да отговорят на нуждите. Това ще бъде предимство не само в условията на пандемия, каза още той. Според него е било грешка, че плановите манипулации да бъдат стопирани за дълъг период от време. 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Сик

Сик

28.07.2021 | 14:54

А кой докара България до 3-то място по смъртност в света ? Кацаров или вашата празна Тиква ?

Отговори
12 11
ТЕО Интернешанъл

ТЕО Интернешанъл

28.07.2021 | 15:09

Тиквунекът, съдружник на Маджо, Пашата и другите...

Отговори
6 8
587

587

28.07.2021 | 14:36

Значи може да си болен от спин, туберкулоза, едра шарка, малария, жълта треска, хепатит, сифилис... Може дори да имаш чума или ебола! Но за тях НИКОЙ не ти иска сертификат че си ваксиниран или пък тест че не си болен. Лекарите да кажат дали са по-опасни изброените заболявания. Да кажат колко по-смъртоносни са. смъртността при страшния вирус е 0,002% Заради толкова опасен вирус, не можеш да работиш и да ходиш в театри, кина, ресторанти и т. н. Но с изброените по-горе заболявания можеш! Няма проблеми! Например влизам в един ресторант и разнасям ебола. ? Няма проблеми! Важното е да имам сертификат , който между другото, важи една година.... Хелоооооууу! Къде сте чифтокопитни говеда, дето се смеете, че ние мислещите сме конспиратори? Нещо май почнаха да се сбъдват конспирациите. И КОЯ Е ТАЗИ ДРУГА БОЛЕСТ, ЗА КОЯТО ТИ ДАВАТ ПАРИ, ВАУЧЕРИ, ПОЧЕРПКИ, ПОЧИВКИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ, САМО И САМО ДА ВИ ПРЕДПАЗЯТ И ДА СТЕ ЗДРАВИ???? КАЖЕТЕ САМО ЕДНА??? Някакъв "лекар" каза, че имунитета от ваксината бил по-траен от естествения... Как за Бога го установиха, като не е минала и година откакто поставят този препарат??? И изобщо колко точно трябва да си безмозъчен, за да не ти дойде на ума, че нещо не е както трябва. . Ние не ви задължаваме, но ако не си набучите иглата няма да можете да работите и да влезете да си купите хляб в магазина. Надявам се повече хора да дойдат на себе си... Защото това са времена на война. За нашето право на свободно съществуване и нашата телесна неприкосновеност. Милиони са дали животите си за свободата. Нека ние не бъдем срамът на човешката цивилизация!!

Отговори
14 9
Браво

Браво

28.07.2021 | 15:21

Кажи им го на тъпите кратуни, дето ни смятат за конспиратори

Отговори
5 3
Средна шарка

Средна шарка

28.07.2021 | 19:27

От едра шарка няма как да си болен, освен ако не живееш пренесен век назад.

Отговори
4 2
Наскоф

Наскоф

28.07.2021 | 14:34

еее няма такави безотговорници като служебното правителсво, къде прокуратурата, ДАНС, МВР всичи институции, който ще плати безотговорноста на комунистите!!!!

Отговори
11 8
Гого

Гого

28.07.2021 | 13:50

Този е луд. Е сега,като има ваксини,що не се ваксинират бе клоун ? Втората световна война 7 милиона ли са били на фронта ?

Отговори
23 1
До Стойчо

До Стойчо

28.07.2021 | 13:38

Името ти показва, че си клоун! Може, би си и врачка, щом си знаел предварително за развитието на пандемията? Трябва да те СЪДЯТ И ВКАРАТ В ЗАТВОРА, ЗАЩОТО СИ СИ МЪЛЧАЛ! Сега не се прави на "велик" Стойчо !

Отговори
28 3
Каквото и да говорите

Каквото и да говорите

28.07.2021 | 13:32

Не слушам, не се ваксинирам, пия вода само в краен случай.

Отговори
12 10
АЛЕКСАНДРОВА

АЛЕКСАНДРОВА

28.07.2021 | 13:29

КАЦАРОВ ДА ГО БУТНАТ В ЕДНО КОФИД ОТДЕЛЕНИЕ ДА ВИДИМ МОЖЕ ЛИ ДА ЛЕКУВА И ИМА ЛИ ВИРУС .ТОЙ Е ПЪЛЕН ГЛУПАК.БЕЗДАРНИК.БЕЗДУШНИК,

Отговори
28 7
браво

браво

28.07.2021 | 15:11

Типичен комунистически некадърник

Отговори
9 2
Пландемия

Пландемия

28.07.2021 | 13:29

Добре, че българският народ не е зомбиран като западняците, та се усети на време и не се натрови с ваксини

Отговори
17 23
Надя

Надя

28.07.2021 | 14:38

Глу. пак.

Отговори
9 5
От автора

От автора

28.07.2021 | 15:22

Ми ходи се ваксинирай, такива дето нямат един грам мозък, само ми дишате въздуха

Отговори
4 4
асен гоцов бацов

асен гоцов бацов

28.07.2021 | 13:23

Стига с тойте глупости, скрии се някъде и престани да се правиш на велик. От такива като теб и тойте другари на хората им дойде до гуша и затова не ви гледам и не ви слушам.

Отговори
27 3
Пловдив

Пловдив

28.07.2021 | 13:21

Нагъл - каруцаров, по-нагъл трашков, най-нагъл фатмаков. Толкова лъжи, злоба и наглеене от един бивш лекар!

Отговори
34 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?