Следвайте ни

Министър Кацаров: Ако новите мерки се спазват стриктно, до 2-3 седмици може да ги отменим

viber icon

Нека да носим маски на закрито и да се опитаме да си помогнем. Ако спазваме стриктно тези ограничения, които са добре премислени, можем да видим резултат в рамките на 2-3 седмици и да ги отменим. Те са минимални. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод влезлите в сила вчера нови противоепидемични мерки, предава Novini.bg.

Другото означава - отменяме ги сега тези мерки, следващата седмица в болниците има 5000, след това 6000, 7000. В интензивните отделения 1000 души. След това вие ще ми казвате - защо намалихте мерките и допуснахте да се стигне до тази ситуация, добави министърът. Той призова гражданите като видят в автобуса хора без маска, да им правим забележка и да се съдейства на контролните органи.

Мога само да апелирам към всички наши сънародници – не само към собствениците на заведения и работещите в заведения, а и към тези, които ги посещават, да проявим разбиране и да се поставим на мястото на хората, които в момента са в тежко състояние в болниците, които умират всеки ден и чиито брой, за съжаление, продължава да расте. Не се ваксинирахме и нямаме друг инструмент да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на болните в болниците, освен да наложим такъв тип мерки, заяви Кацаров по повод предстоящия днес национален протест на собственици на заведения в София.

Ако тръгнем да воюваме едни с други, няма да успеем, а цената ще я платят нашите баби и дядовци – те умират, макар че по-млади хора се заразяват, добави той.

Правителството е подготвило компенсация за всички, които са засегнати от тези мерки – и тези, които са 100% засегнати, и тези, които са частично засегнати. Преди да издам заповедта събрах становища от браншови и работодателски организации и ги изпратих до всичките ми колеги, за да видят и техните съображения и ако е необходимо, да ги съобразят с действащите и вече утвърдени програми. Няма закъснение по отношения на плащанията. Ограниченията влизат от септември, а плащанията се извършват от октомври, както плащанията на всички възнаграждения. Надявам се и Народното събрание да приеме актуализацията на бюджета, така че мерките да бъдат обезпечени и финансово, посочи здравният министър.

Това, което е необходимо за издаване на съответните документи за извършване на контрол, е направено, включително съвместни заповеди с министъра на вътрешните работи, отбеляза той.

По думите на Стойчо Кацаров след като няма достатъчно ваксинирани, единствено рестрикциите могат да ограничат разпространението на болестта: "На фона на това ние казваме "Ние ще отидем на дискотека, на събор, на митинг, ще се прегръщаме, ще се целуваме, ще си разменяме вируса и не ни интересува какво ще стане" – ще ни интересува когато ножът опре до кокала и когато може би няма да може да се направи нищо. Как се излиза от тази ситуация, с проверки ли?".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

г-н Министър,

г-н Министър,

08.09.2021 | 15:09

Както виждате никой няма намерение да спазва каквито и да е рестриктивни мерки, наложени от фарма-индустрията. Най-вече в образователната и здравната сфера. Какъв беше смисъла от тяхното огласяване? Комисионни? Обвързаности?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?