Следвайте ни

Министър Желязков: Новите мерки не са заради протестите

viber icon

„Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Тяхната цел не е прах в очите на протестиращите, някакво туширане на напрежението или разменна монета за политическо спокойствие. Знаете, че дизайнът на мерките започна да се дискутира още през „горещите” месеци на пандемията”, заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на транспорта Росен Желязков.

Той е категоричен, че мерките са насочени към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще се развиват през тази и следващата година. Според него правителството има план за справяне с кризата, а тепърва ще се приемат отделни параметри на оперативните програми. Към момента вече има и приети такива.

„Параметрите и проектите на оперативната програма в транспорта вече са заявени. Ние дискутираме с Европейската комисия работните проекти. Преди дни стана ясно какви са размерите на отделните проекти, които трябва да преодолеят пандемичните последици. Но в момента работим за 2021 година по отношение на всички сектори. Това, което е обявено, е част от мерките и те са до края на годината”, обясни министър Желязков.

Според него голяма част от мерките трябва да се ускорят, тъй като хоризонтът, който беше даден, е далеч. Министърът не коментира информацията, че лица, свързани с ДПС, са получили кредити 500 млн. лв. от ББР. Той заяви, че не знае дали е вярно. Той коментира и казуса „Росенец”.

„В момента тече проверка на ВАП, ще се види има ли нарушение. Ние сме предоставили необходимите документи. Аз лично не съм привърженик на каквито и да е стихийни действия по отношение на активност, която е политически обременена, тогава когато има  елементи на законосъобразност или твърдение за нарушение. Нека видим има ли и какви са нарушенията”, заяви Желязков.

Той е на мнение, че вероятно ще има „алтернативи” на ГЕРБ, тъй като наближават редовните парламентарни избори. Според него интересен е въпросът как ще се състави правителство след това, защото „следващият парламент ще бъде фрагментиран, за да е гарант за трудно договаряна коалиционна форма на управление”.

„Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят големите предизвикателства, които пандемията постави. Те са в живота на всеки един гражданин, на всяко едно предприятие. Тук гаранция са и системните партии, и тези, които искайки промяна, знаят, че правовият ред се защитава от демократичните устои и ценности”, категоричен е министър Желязков.

Той очерта и няколко групи протестиращи с различни послания. Едната част, заяви Желязков, не изразяват нито политически, нито социални, нито икономически искания. Другата част, според него, са видимите - тези, които търдят посланието към подобряването на условията в държавата. Желязков ги описа като "нова генерация, която е имала възможността да живее в чужбина и да знае как функционират европейските държави".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ковидчо:

Ковидчо:

28.07.2020 | 12:31

Ама просто съвпаднаха с тях. Тези вярно си мислят, че всички сме дебилни като техния електорат.

Отговори
0 1
ПОСЛЕДЕН ВАЛС....

ПОСЛЕДЕН ВАЛС....

28.07.2020 | 08:57

ААЛО ДЖОНИ С ЧУЖДИ ПАРИ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ДЪЛБОКО МОГА ДА БЪРКАМ В ДУШАТА НА ХОРАТА...... ВИЕ ВЕЧЕ И СТОТИНКА НЕ БИВА ДА РАЗПРЕДЕЛЯТЕ.....ТОВА Е НАША РАБОТА НА НАРОДА....ВАШАТА ПЕСЕН СВЪРШИ МИНА ВИ И БИСА..... СЕГА ДАЙТЕ ДА ВИДИМ В ТОЗИ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ КАКВО ИМА ЗА ПЕНСИОНЕРИ...................

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?