2374
Следвайте ни

Министър Гьоков: Работодателите искат нов дизайн на мярката 60/40

viber icon

Социалният министър Георги Гьоков съобщи, че има сериозен натиск от страна на работодателските организации за промяна на условията за отпускане на средства за фирмите по мярката 60/40. Коментарът си той направи в отговор на парламентарен въпрос от страна на Деница Сачева от ГЕРБ, която бе категорична, че благодарение на въведената от предишното управление мярка, по време на пандемията са запазени 300 000 работни места. От думите на Гьоков стана ясно, че се водят разговори с работодателските организации и предстои промяня, която ще се обсъжда на Тристранен съвет.

Мярката 60/40 може да бъде удължена до края на юни, от страна на работодателските организации има сериозен натиск за промяна на дизайна, водят се разговори с тях, предстои обсъждане в Тристранката, но условията за получаване на тези помощи минава през нотификация на ЕК. Притеснявам се, че дори да се договори в Тристранката, то ще се изразява в намаляване на процента на спада и няма да се можем да го нотифицираме пред ЕК, за да влезе в юни месец в действие", поясни министърът. Той смята, че след юни отново трябва да се мисли за нова промяна.

Другият въпрос - високите цени на тока Гьоков смята, че няма да се приемат от ЕК като мотив за промяна на мярката 60/40.

Министърът даде отчет и за дейността на мярката.

Запазените места от 1 януари до 30 юни са 207 407, отпуснатите средства са 723 4 млн. лв. С промяната от юли - изискванията за намаляване на приходите са диференцирани на 40% и 30%. През периода юли - декември - заетите работни места са 150 926, средствата, които са отпуснати са 324 7 млн.лв.

Изчисленията показват, че намалението е с 55%, а намалението в броя на запазените работни места е 27%, така се подобрява ефективността на мярката, намалява делът на предприятията с по-нисък доход, показват данните на НСИ, посочи Гьоков.

Той каза още, че е отчетен ръст на заетостта на 3-месечна база и спад на безработицата спрямо февруари и март 2021, мярката продължава да се прилага и по данни на НСИ - БВП се увеличава с 4.6% спрямо предходната година за първо тримесечие.

Най-засегнатите сектори са хотели, ресторанти, търговия на дребно, транспорт, култура, развлечения, преработваща промишленост. В тези сфери са подкрепени около 13 000 работодатели да запазят персонала си и да продължат да работят.

По данни на Агенцията по заетостта към 10 януари 2022 г. регистрираната безработица е 162 895 лица, а равнището е 4.96% - спрямо същата дата 21 г. броят е 229 225, намалението е с 67 030, което е 29.2%. Подкрепата продължава и през 2022 г., като е удължена до края на февруари тази година - според предвижданията ще са нужни около 120 млн. лв,, ще се запази заетостта на над 75 000 работници.

След февруари при отчитане на епидемичната обстановка и приемане на бюджета действието на мярката 60/40 трябва да бъде удължено, съобразено с временната рамка на ЕК за държавни помощи, заключи Георги Гьоков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?