2374
Следвайте ни

Министър Донев: Нито един близък не е пожелал да прибере оцелелите в с. Рояк

viber icon

Късо съединение в помещението с бойлерите в подпокривното пространство е причина за пожара в дома за възрастни хора в с.Рояк. Деветте души са загинали вследствие задушаване, каза в "Още от деня" по БНТ социалният министър Гълъб Донев.

Той специално изказа благодарност на децата, които са помогнали за извеждане на хората при инцидента, за да няма повече пострадали. Напълно достатъчен е бил персоналът в дома, с лекар, медицински сестри.

Оцелелите от дома в с.Рояк са настанени в общинския хотел в с. Аспарухово, направен е индивидуален здравен статус, има визия на социалните работници къде да бъдат настанени.

"Нито един от близките на тези хора не е пожелал да ги вземе в семейна среда", отбеляза служебният социален министър.

Гълъб Донев подчерта, че с негова заповед от м. август се прави проверка на всички домове за възрастни хора в страната, независимо дали са частни или държавни. Проверени са над 95 дома.

Това, което се установява, са изключително големи дефицити в качеството на социалните услуги и грижите за възрастните хора, които се полагат в тези домове. 70% от проверените домове са с констатирани нарушения.

"Пари има, близо два пъти е нараснал бюджетът за социалните услуги, които са делегирана държавна дейност", подчерта Донев, като посочи че проблем е качеството на услугите.

Заложени са в Плана за възстановяване и устойчивост 753 мл.лв. за реформа в грижата за възрастните хора, за деинституциолизацията на домовете, за разкриване на нови социални услуги. Срокът за изпълнение е в следващите 5 години.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

държавна политика

държавна политика

26.11.2021 | 10:31

Лекарите на практика отказват лечение на пенсионери с думите - ами свиквай, това е положението... Отделно е положението с пенсиите в момента. Всички еднакво бедни, без значение какво и колко си работил. В тази ситуация най - облагодетелствани станаха метачите и хамалите, чиито пенсии почти се изравниха с тези на сестри, лекари, инженери.

Отговори
5 1
Митко

Митко

26.11.2021 | 10:02

Ама имотите на родителите си не са забравили да ги вземат.

Отговори
10 0
Биби

Биби

26.11.2021 | 05:18

И младите вървят към тези домове - бавно, но сигурно. Те какво си мислят, че ще са винаги млади. Чудя се и на политиците защо не са заинтересовани да се вдигат пенсиите, защото и те самите, всички вървим "натам" - старостта!

Отговори
9 3
135899

135899

25.11.2021 | 20:28

Що за изроди са тези близки? Дано да им се върне стократно! Българина обичал децата,близките си... Всичко е лъжа и измама. Българина обича само собствения си комфорт. Жалък народ!

Отговори
26 6
Григорова

Григорова

26.11.2021 | 08:21

Не бързайте да съдите. Не всички имат възможност да се грижат за възрастните си близки по различни причини. Друг е въпросът, че системата за социални услуги не е достатъчно развита .

Отговори
3 2
Г-н Донев,

Г-н Донев,

25.11.2021 | 20:17

Явно ИМА ТАКЪВ НАРОД!

Отговори
24 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?