Следвайте ни

Министър Денков уточни как ще започне учебната година

viber icon

Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година.“ Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Към края на август ще има яснота както по отношение на ваксинирането в системата, така и какво ще се случи към 15 септември, посочи той.

Направено е всичко възможно да се информира цялата система защо е важно работещите в нея да се ваксинират, увери просветния министър. По думите му притесненията на хората продължават да бавят процеса.

Интересът към информационната кампания сред работещите в системата на образованието според Денков е бил изключително голям. В срещите са участвали над 85 на сто от директорите на училища и детски градини. Около 20 медицински специалисти са се включили в кампанията.

„Хората изпитват огромна нужда да получат надеждна информация.“

Запитан как гледа на идеята за задължителна ваксинация Николай Денков посочи, че предпочита положителните стимули.

„Българинът има нагласа, че ако нещо се прави задължително, той ще резистира, ще се опитва да се съпротивлява.“

От 4100 училища и детски градини у нас в половината има медицински кабинети с редовно присъствие на медицинско лице. Останалите са с договори за повикване на медицинско лице или за присъствие на такова в определени дни от седмицата, пояси още проф. Денков.

44 хиляди устройства липсват в системата на образованието - таблети и лаптопи. ¾ от тях са в рисковите групи и училища със застрашени от отпадане ученици. Около 34 хиляди ученици нямат редовен достъп до интернет, обобщи Николай Денков. Той съобщи, че е осигурено финансиране за закупуване на липсващите устройства.

Министърът на образованието изтъкна, че от принципа „парите следват ученика“ трябва да преминем към принципа „парите следват качеството“, но големият проблем е, че няма методика за оценка на добавената стойност, която дава едно училище. 

Националното външно оценяване не бива да се премахва, защото без него няма да имаме картина на системата, смята проф. Денков.

До края на юли две трети от ресурса на програмата „Отново заедно“ е използван, уточни още министър Денков. Той очаква програмата за летен отдих да се реализира в пълния й капацитет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

1125

1125

03.08.2021 | 12:02

По принцип всеки може да се зарази и всеки може да е приносител, та хайде стига с това противопоставяне едни на други. Този министър съвсем като в едни стари времена е учредил със заповед от 20.07.2021 "Свидетелство за принос към опазване на общественото здраве" и ще го дава на училища със 70% е ваксиниран педагогически персонал. Сега ще започне и натиск върху учителите, та директора да се сдобие с този сертификат, който няма начин да не му донесе и допълнителни червени точки и допълнително стимулиране в заплатата. Нищо старо не се забравя, а вие искате нов поглед към управлението ?!

Отговори
1 0
Довиждане

Довиждане

03.08.2021 | 10:04

Ти пък какво решаваш? Служебен министър си. Какво ше се случи,ще реши бъдещия министър на образованието. Дори и да се ваксинират даскалите,нека не забравяме,че точно децата са приносители на вируса . Доколкото се каза за Делта варианта,боледуват и деца и млади хора.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?