49
Следвайте ни

Министър Денков: Учебната година може да бъде удължена

viber icon

Следващата учебна година може да започне две седмици по-рано. Така ще се навакса с пропуснатия материал. Това каза по БНТ министърът на образованието проф. Николай Денков.

„За да се променят ваканциите, трябва да е пропуснат голяма част от учебния процес. Може да има удължаване в рамките до 30 юни. След тях това е проблем заради заложените изпити. Много по-разумно е да започнем по-рано следващата година. Разумно изглежда това да е първият понеделник след 1 септември. У нас тя започва най-късно в сравнение с другите страни. Така ще наваксаме част от материала“, каза министърът. 

Проф. Денков обясни, че не може да каже, кога ще пристигнат новите тестове за учениците, защото Министерството не участва в търговете.

„Ние не участваме в търговете и не контактуваме с производителите. Имаше 4 търга, от които сме получили 1 милион и 70 хиляди теста. Те са осигурени да края на следващата седмица. Има още 100 хиляди на склад за едно тестване. Чудим се да ги оставим ли за следващата седмица. Кога ще дойдат новите тестовете – не знам“, подчерта служебният министър. 

Според него е странно, когато някой излезе и каже, че учениците може да тръгнат другата седмица, без да има тестове в склада.

„И аз се опарих веднъж в началото на ноември. Последният търг от Министерството на Здравеопазването е обявен за петък следващата седмица. Така аз мога да броя тестове най-рано за по-следващата седмица. Другите институции дават обещания за тръгването на децата на училище, без да разбират колко е чувствителна системата. Не можем да тръгнем, без да паднем до границите 250-500 заболели на 100 хиляди. Това не идва от нас, а от министерството на здравеопазването“, каза Денков.

Той подчерта, че нито едно от държавните училища няма да събира пари за тестове. „Ако решите да си платите в дадена лаборатория, трябва до 50% от родителите да искат да се тръгне присъствено“, каза той. 

 


 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?