1939
Следвайте ни

Министър Денков: До момента 17 деца са починали от COVID-19

До сряда тестовете няма да стигнат до всички области в страната, стартът там ще се отложи

viber icon

"Моята основна цел е да създадем безопасна среда за присъствено обучение, към момента това единствено е възможно чрез тестването. Не става въпрос само кого заразяват децата, трябва да пазим и тяхното здраве. Официалната статистика сочи, че до момента 17 деца са загубили живота си заради вируса. За миналата година починалите учители с COVID-19 са над 110",  заяви в ефира на "Твоят ден" министърът на образованието Николай Денков. 

До момента тестовете за учениците са разпределени в няколко области, като приоритет бяха по-отдалечените такива. За съжаление обаче до сряда не всички области ще получат тестове, каза Денков. 

Министърът обяви още, че следващата партида от 200 хиляди теста се намира на границата, но не е ясно кога тя ще бъде разпределена към нуждаещите се области и всичко зависи и от доставчиците. 

"Няма нищо фатално в това, че тестовете няма да пристигнат навреме. Не е казано, че задължително всички ученици трябва да се завърнат в клас от сряда", обясни министърът.

Николай Денков беше категоричен, че докато той е начело на просветното министерство няма да има задължително тестване на ученици или учители. 

Във връзка с начина на провеждане на тестовете за най-малките Николай Денков обясни, че е необходимо децата да не консумират храни и напитки 30 минути преди вземането на пробата. 

"Пробите ще се взимат в класната стая, двама души могат да направят тестовете и в рамките на 15-20 минути всички проби ще са заредени, а резултатите видими. При положителен тест на някое дете, то ще бъде изпратено вкъщи и е необходимо да бъде уведомен личният лекар. До 24 часа трябва да бъде направен и втори тест в лаборатория, чиито данни се регистрират в съответните здравни власти", обясни той. 

Министър Денков коментира още, че поетапно предстои завръщане в класните стаи и на учениците от по-горните класове. 

"След като системата с тестовете за най-малките заработи, ще помислим за връщане на децата от 5-ти до 7-ми клас, заедно с тези от 12-ти клас, а по-късно и на учениците от 8-ми до 10-ти", обясни просветният министър. 

 

Целия разговор може да видите във видеото. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Къде изчезна Кунчев?

Къде изчезна Кунчев?

09.11.2021 | 03:25

Ваксинира се, не сваляше маската, обиждаше инакомислещите нехванали се на хорото на БИГФАРМА. След бустерната доза май се влоши.....Магарица поразпитайте във ВМА, може и да попаднете на инфо за състоянието му.

Отговори
2 3
Леле

Леле

09.11.2021 | 10:12

,,Единственото вярно в статиите е името ми'' каза доц. Кунчев по повод статиите за влушеното му здраве.

Отговори
0 0
Велко Маринов!

Велко Маринов!

08.11.2021 | 22:56

Ти ще си 18-тото дете, спрете с тези глупости , оставете децата на мира да си учат или Pfizer яко ви натиска.... Затова нашето дете ще си учи онлайн....

Отговори
2 5
правилно

правилно

08.11.2021 | 23:02

няма да го жертваш

Отговори
2 0
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ОСПОРВАМ ДОВОДИТЕ ВИ И ВИ СЕ РАДВАМ

08.11.2021 | 22:42

Ники много уплашено гледа

Отговори
2 1
ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

ДО ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ ВАКСИНИ - ХАЙДЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ - РАДВАМ ВИ СЕ

08.11.2021 | 22:10

пиши

Отговори
0 2
Биби

Биби

08.11.2021 | 20:01

Абе стига Денков! Оставете си децата в училище бе!!! Нищо няма да стане, няма да има заразени деца. Няма такива починали 17деца,имаше един пак "компетентен" каза преди време 21деца починали, изобщо се лъже яко. Никъде не се появи това нещо Фалшименти. Ужас!

Отговори
9 7
Кога??

Кога??

08.11.2021 | 18:59

Преди или след лечението фашист долен? Всичко пишем Кромид 19. Всяка пандемия до 2 години изчезва, този цирк още го играят.

Отговори
11 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?