Следвайте ни

Министър Ангелов с извънредни новини за ваксинацията срещу COVID-19 ВИДЕО

viber icon

За мен лекар е неразбираемо, че някои от личните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират, възмущава се здравният министър

Не мога да приема факта, че има експерти, които продължават са говорят неща, които ще се харесат на хората, а не тези неща, които са доказани от науката.

Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии във Враца. Там той проведе среща с директорите на трите регионални здравни инспекции, отговарящи за изпълнението на Националния ваксинационен план в района, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Науката ни казва ясно и точно, че ваксините, които идват и с които разполагаме, са преминали през всички фази на изпитване, те са сигурни и гарантират нормален живот, ако ваксинираме над 70 или 70 % от нашето население,  каза още министърът, съобщава „Фокус“. `

„Виждате, че голяма част от другите държави напредват с по-добри темпове. При нас недоверието е много голямо и се дължи на различни фактори във времето“ недоверие в институциите, недоверие към здравните власти. Това е нещо, за което ние ще продължим да работим.

Понякога борбата за живота на хората се води с всеки отделен човек, дори с него самия, защото хората вярват на неща, които чуват и им харесват. Затова не мога да приема факта, че има експерти, които продължават са говорят неща, които ще се харесат на хората, а не тези неща, които са доказани от науката. Това е много притеснително“, допълни той.

Ангелов коментира още, че няма натиск върху лечебните заведения нито във Враца, нито във Видин и Монтана.

„Има известно нарастване на заболеваемостта във Враца, но няма натиск върху лечебните заведения. После ще отида да видя как са нещата в болницата, в Спешна помощ, за да разбера дали това, което говорихме, е така и дали колегите имат нужда от нещо.

Директорите на РЗИ ме увериха, че няма нужда от допълнителни количества лични предпазни средства, консумативи и дезинфектанти. Темпът на ваксинациите според мен върви с недобър темп по различни причини.

Добрата новина е, че в хладилниците и в трите региона няма останали количества ваксини, има само дозите от последните доставки от оксфордската ваксина, които се разпределят“, посочи здравният министър.

По думите му недобра практика, която бави процеса на ваксиниране в България, е, че някои от личните лекари съветват пациентите си да не бързат да се ваксинират.

„Това за мен като лекар е неразбираемо, защото всеки един изгубен човешки живот, на който и да е българин, е загуба за цялата държава и да стоим и да чакаме, за да се уверим, че нашето недоверие може да се превърне в доверие след време, е грешка.

Полагали сме всички клетва на първо място да пазим човешкия живот и да се облягаме в решенията си само на науката“, посочи Костадин Ангелов.

Той посочи, че е неприятен фактът, че вече заявили желание да се ваксинират хора се отказват в последния момент.

„Създаваме организация за ваксинирането на определена група от хора и от тази група пристигат около 70 % и трябва много бързо да се намерят хора, които да бъдат ваксинирани, за да не се изхвърлят дозите от ваксината.

От ваксинационния щаб внесоха предложение, което ще обсъдим, по отношение на даване на възможност да се викат хора и от следващата фаза (тоест тези, които могат да се ваксинират: възрастните хора и хората с хронични заболявания), обмисляме и възможността да отпушим ваксинирането в четвърта фаза, защото не е човешко да имаме ваксини, да чакаме някой да дойде да се ваксинира, а той да не идва.

Такъв е примерът в съботния и неделния ден, когато ваксинираните са под 100 човека за цялата държава, което е абсурдно. Това предстои да бъде променено. Ще го обсъдим с експертите и това ще промени категорично темпа на ваксиниране“, посочи още здравният министър.

„Аз се ваксинирах с ваксината, която е налична. И да, това е най-добрата ваксина – тази, която в момента съществува. Ще дойдат дни, в които ще имаме във всеки един хладилник на РЗИ от трите, четирите, петте вида ваксини, които са регистрирани, и тогава ще можем да избираме ваксини.

Да, това ще се случи, но няма да е сега, защото в момента пристигат определени количества дози, за които ние имаме договори. Дори понякога и не пристигат навреме“, допълни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Медицинокомунистически фашизъм

Медицинокомунистически фашизъм

18.02.2021 | 00:37

Докторе отвори Белене и Скравена и бои, бои на всеки който откаже да се самоубива с твоята ваксина. Търсят се новите газдовци, гоговци и ръжгевци

Отговори
6 2
Ivan savet al 80g al 11g filma

Ivan savet al 80g al 11g filma

17.02.2021 | 23:29

Areee inter nacion frase 24...,,,

Отговори
1 5
Ivan savet al 80g al 11g filma

Ivan savet al 80g al 11g filma

17.02.2021 | 23:28

Daiiii brao nabax fsi ire4e z a arrrreeee kafi ...,,,

Отговори
1 3
Трябва найстина Извъредни мерки Иначе лошо

Трябва найстина Извъредни мерки Иначе лошо

17.02.2021 | 22:11

Тово плужече еврейско много му хареса да бъде извънредно в неговия извънреден еврейски свят Ко шъ кажете извънредно да го изхвърлим извънредно в някоя крайпътна канавка и да си ходим да си гледаме извънредно нашия подреден от векове човешки живот Ко да обръщаме внимание на извънредни плужаци еврейски И да питам случайно ако не греша Априлското въстание извънредна мярка ли е или извънредна ваксинация Много ще бъда благодарен на този който ми отговори Бенковски с коня ваксини на Модерна ли е разнасял или рязането на глави Български християнски в Батак е била някаква извънредна кампания против избухването на епидемия Слаб съм по история Верно За туй моля помощ от приятел Дано се обади

Отговори
6 7
въпроси

въпроси

17.02.2021 | 21:25

Кажете поименно кои експерти ви посъветваха да поръчате милиони дози от неефективната и неизследвана за лица до 18 и над 55 год. ваксина на Астра Зенека, г-н министър? Вие като лекар, бихте ли я препоръчали на лица от рисковите групи и на какво основание?

Отговори
19 4
За ваксините!

За ваксините!

17.02.2021 | 20:20

Хубави ваксини за всички, а не за него и колегите му Пфайзер, а за другите Астра Зенека. Една доза от Астра Зенека е 1 евро, а на Пфайзер е 17 евро. Направете си сметка какво поставят на учители, полицаи, военни и стари хора. Господ забавя, но не забравя!

Отговори
17 3
Майн вери гут Доктор

Майн вери гут Доктор

17.02.2021 | 19:56

Аз вярвам на най добрия лекар лекара на лекарите открил най заразната болест на света и успешно лекувал.я Това е доктор най фърст най гут Доктор Менгеле Пазим неговите рецепти за лечение от най заразната болест и скоро много скоро ще освободим света от тази зараза За разлика от този бокотоксов елемент който гони нещо по ветаро си за да си напълни еврейския джоб Ний разчитайки на съветите рецептите и лекарствата на Доктора на докторите хер Менгеле знаем че вируса е едно крачещо хайванче Цицащо до всичко що се докосне Абсолютен търтей Паразит И когато хубаво се нагуши е най уязвим за трепане Тъй че чакаме да се нагуши

Отговори
9 4
&&&&&

&&&&&

17.02.2021 | 19:39

На всеки 3-4 месеца ли ще слагаме нова доза и колко дози годишно са безопасни.Само първата и втората ли са безплатни и каква ще е цената и гаранцията за наличност за следващите.Добре е да се знае.

Отговори
15 2
Отначало!

Отначало!

17.02.2021 | 19:26

Се твърдеше че ще бъде предоставено правото на избор ,пациентите след консултации с личния лекар да изразяват своите предпочитания за безплатни ваксини. Професор Ангелов колкото и голям професор да е няма прво да коментира и оспорва вижданията на дипломирани свои колеги.

Отговори
27 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай