Следвайте ни

Министър Ангелов пред "Марица": Напълни ли COVID-19 интензивните отделения

viber icon

Министър проф. Костадин Ангелов беше гост на откриване учебната година на МУ-София, където направи страхотна реч като бивш възпитаник. После той говори по медиите по най-горещите теми.

 

- Министър Ангелов, случай на двама заразени ученици в столичното 125 училище, но класовете им се на са били карантинирани, тъй като директорите не са успели да се свържат с РЗИ? Проблем в комуникацията ли е?

- Не мисля, че е възможна липса на такава, но ще проверя случая в РЗИ и ще дам информация!

- Какъв е протоколът?

- Служителите на РЗИ са навсякъде в страната, телефоните, които са оставени, са достъпни за всички. Има създадени групи между РЗИ, училищните инспекторати, полиция. Може би още не са навсякъде, но се работи.

- Как ще бъде разпределено увеличението на бюджета за здраве?

- В разговори сме с Министерство на финансите. Задължително ще бъдат подсигурени хората на първа линия. Ще има допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за психиатричните, за белодробните, за COVID-19, както и по наредба 3 за общинските болници. Когато сме готови с окончателната рамка, ще ви запознаем.

- Докога служителите на първа линия ще получават увеличението?

- Докато трае извънредното положение от COVID-19?

- Има ли реално ръст на заразените, тревожно ли е, че заразените в болница минаха 900, а преди седмица бяха 800?

- Следим със загриженост всички цифри,  достъпни са за всички. Към настоящия момент не се налага промяна на мерките. Системата е обезпечена и с легла, и с медици. За последните дни има увеличение с процент на заетите болнични легла – от 10 на 11 процента. В интензивните отделения – от 4 на 4,8 процента. Това ни дава сигурност.

- Казахте, че се изготвят конкретни числа на заразени, при които се затварят училища, готово ли са те?

- В четвъртък има брифинг на доцент Кунчев, там ще бъдат обявени. Те са заимствани от европейски център за контрол на заболяванията. Те са ориентировъчни, дават тип възможност за действие, когато се наложи. Има общо 23 показатели, които следим на областно ниво. На базата на комплексната оценка взимаме решения. Към момента не вървим натам.

- Разпространи се информация за 15 процента, вярно ли е?

- Работи се все още, в четвъртък доцент Кунчев ще ви уведоми. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

СМ ЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!

СМ ЪРТ НА БЪЛГАРИЯ!

05.10.2020 | 20:42

http://toross.blog.bg/politika/2018/05/20/imame-pravo-da-umrem.1609429

Отговори
0 0
Караджов

Караджов

05.10.2020 | 15:04

В Пловдив също РЗИ не вдигат телефоните или по точно от 100 опита, ще отговорят на 10 обаждания. Нека се провери и РЗИ Пловдив. Ако нямат достатъчно персонал, нека министъра се погрижи!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?