Следвайте ни

Министър Ангелов: До края на лятото можем да постигнем колективен имунитет

viber icon

Колкото повече хора се ваксинират, толкова по-малко хора ще починат. Процентът на желаещите в момента е около 63 на сто. Това означава, че ако продължим в същия дух, до края на лятото можем да постигнем така нареченият колективен имунитет, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на инспекция в болницата в Сливвен.

„Нямаме ваксини, които стоят на склад. Тези ваксини, които идват, се разпределят приоритетно по фазите за работещите на първа линия. В момента има бум на желаещи от тези фази да се ваксинират”, подчерта Ангелов.

Очакват се много повече доставки на ваксини през април – дори и количества, които са договорени над квотата за страната ни.

Здравният министър заяви още, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефикасна, което се потвърждава от Европейската агенция по лекарствата. „Нормално е хората да се страхуват и съмняват, когато четат недобросъвестна информация в публичното пространство.

По отношение на ваксинационния процес в страната се очакват медикаменти и през следващата седмица.

„Нека кажем истината – до момента бяхме приключили ваксинацията от 1 и 2 фаза. Сега ги стартираме отново. Лекари, медицински сестри и учители, които преди не желаеха, сега искат да се имунизират и затова пренасочваме ваксини към тях. Важно е, че успяхме да убедим хората, че трябва да се ваксинират”, посочи Ангелов.

„Заетите легла са 130. 6 реанимационни легла са заети. Единственият проблем – всъщност по-скоро нужда, е осигуряването на „Ремдесивир”, който ще бъде доставен в понеделник”, заяви здравният министър професор Костадин Ангелов, след като инспектира болницата в Сливен.

Хубавото в случая е, че в болницата няма много млади хора. Има една бременна жена, която е с положителен тест, но е в стабилно състояние и ще бъде изписана. До момента са изписани четири родилки. Децата са отрицателни”, посочи министърът.

По думите му 10-15 души постъпват и толкова се изписват от здравното заведение.

„Наблюдаваме тенденция на заразяване на цели семейства. Има свободни легла на територията на лечебното заведение в града. Има всички необходими медикаменти и консумативи”, допълни Ангелов.

„Изборният ден ще протече безопасно както за гласуващите, така и за членовете на изборните секции. Общината е поела инициатива за осигуряване на тестове за всички членове на СИК и РИК. Тези които са положителни – ще бъдат заменени своевременно”, каза той.

„Сливен ще се справи с натиска върху здравната система. Видях много млади хора – лекари, медицински сестри, доброволци и дори студенти по медицина, които дават всичко от себе си. Това е добър белег за работата на системата”, категоричен бе здравният министър.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Софроний

Софроний

26.03.2021 | 20:36

Очаквайте скоро в парламента поредният обратен политик.

Отговори
3 1
Николаев

Николаев

26.03.2021 | 20:25

Хората ви вярват господин министре. Маските паднаха и се видяха популистките лица на президента и престъпната шайка БСП и нейните метастази ДБ и останалата сбирщина на платените от Божков.

Отговори
3 5
Менда Стоянова

Менда Стоянова

26.03.2021 | 20:04

Тотев - нали ,ти откога започна да говориш от името на Славчо Атанасов и сам да хвалиш некадърието си.Едвам те вредихме за депутат да не влезеш в затвора.Цялата Изпълнителна комисия беше против.

Отговори
2 3
този отдавна е за лечение

този отдавна е за лечение

26.03.2021 | 15:50

Психопата Тотев - нали пак се появи.Вижте само колко пъти сте е включил под тази статия.

Отговори
8 3
Славчо Атанасов

Славчо Атанасов

26.03.2021 | 18:49

Тотев е най-успешният кмет на Пловдив за всички времена

Отговори
3 4
Нали

Нали

26.03.2021 | 15:19

Гледам по новините, че сърбите били достигнали над 2 милиона ваксинирани! Голям избор на ваксини, голямо чудо! В същото време бум на заразени и починали! Работата е ясна, боцкат хората с руския бълвоч без значение каква ваксина предпочитат и това е доказателството, че руската ваксина не струва! Между другото, колко са ваксинираните руснаци и колко са умрелите от вируса? Къде е Румен Радев? Каква му е ролята в шпионската афера?

Отговори
7 12
Алоо  това  е  изчанчено  твърдение

Алоо това е изчанчено твърдение

26.03.2021 | 16:54

България и Сърбия приблизително сме равни по население. В България починалите са около 12000 а в Сърбия около 5000. Къде е на магарето паламарката и къде е на камилата оная работа. Нали така , ама сме в активен период на надлъгване.

Отговори
2 8
Нали

Нали

26.03.2021 | 15:14

Дори по рано ще стане! Производителите на ваксини набират все по-голяма скорост и все повече ваксини ще пристигат в България! Прогнозирам, че в края на Май ще могат да се поставят по над 50 хиляди ваксини на ден! Броят на поставените ваксини плюс на вече прекаралите заразата е над милион и половина вече а това прави около 20 процента и постоянно нараства!

Отговори
5 13
Майна

Майна

26.03.2021 | 14:49

Ще осигуриш на майка ти ПУ-тката ще осигуриш

Отговори
9 8
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

26.03.2021 | 15:07

Първо моята пyтка и после другите. Аз съм с предимство и язда кон.

Отговори
3 6
д-р Чонов

д-р Чонов

26.03.2021 | 14:49

Лъжец! Едва 1.5% от населението е ваксинирано.Последни в Европа.Предизборно бълнуваш.Ти си вече политик,а не лекар.Те така безочливи лъжата.

Отговори
10 7
Нали

Нали

26.03.2021 | 15:25

Половин милион НЕ Е процент и половина от населението! Ваксинираните плюс прекаралите вируса съставляват около 20 процента от населението и този процент постоянно се покачва! Всички налични ваксини се поставят а и все повече доставки пристигат!

Отговори
4 7
Нали,нали

Нали,нали

26.03.2021 | 16:48

Тоест Бойко си върши работата, нали така, Нали? Нали, нали?Да сме на една вълна.

Отговори
1 5
Там  е  цялата  лъжа

Там е цялата лъжа

26.03.2021 | 17:05

500000 Наистина са придобили имунитет но за разлика от Налито проф. Ангелов не се сеща да каже че броя на придобилите имунитет заразили се и оздравели без дори и знанието на пъчещите с доктори е много по голям от ваксинираните и придобили имунитет. И това главно се дължи на особено силната имунна система на нас българите.

Отговори
6 2
Партията

Партията

26.03.2021 | 14:37

Пълен бардак с ваксинацията! Поръчали са милиони дози от несъществуваща ваксина и милиони дози от сгрешената лобистка ваксина на Астра Зенека! Назначиха за шеф на ваксинационния щаб един професор, който много прилича на партийните секретари на БКП. Електронния портал не служи за нищо, освен да събира личните данни на хората! (После, пак ще кажат, че хакери са ги откраднали...) Приоритетните групи също не значат нищо! В кабинетите ваксинират без да се съобразяват с тях. "Отговорните фактори" се интересуват повече от изборите и начините да спечелят...

Отговори
8 6
Валентина

Валентина

26.03.2021 | 14:23

Ами то така още година ще си стоим все на първа и втора фаза. Правилно, това са хора с по-голям приоритет, но те могат да се точат до безкрай. И стига с тази АстраЗеника. Хората не я искат. Осигурете РНК ваксина за населението. Показвахте разни фризери, говорихте за избор. Накрая нито фризери, нито избор.

Отговори
10 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?