Следвайте ни

Министър Ахладова с първи коментар за доклада на ЕК за върховенството на закона у нас

viber icon

Правосъдният министър Десислава Ахладова представи пред журналисти доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в България. Първоначално беше предвидено това да се случи миналата седмица, но беше отложено.  Това е първият доклад по новия механизъм за наблюдение и сътрудничество, натоварен със задачата да съблюдава върховенството на закона във всички държави-членки на ЕС.

Европейската комисия акцентира върху усилията на българското правителство за борбата с корупията. В резултат на доброто съдействие между съдебната и изпълнителната власт бяха предприети мерки срещу лица от високите етажи на властта - министри, зам.-министри, кметове на общини и райони, каза Ахладова.

ЕК оценява положително работата на административните съдилища, като подчертава, че е намалено времето по административните дела, посочи министърът.

В съответствието на становищто на комисията ще работим за широк консенсус за осъществяваето на реформата, допълни тя.

България има приети правила и прилага нормативна уредба по отношение на медийната собственост, подчерта министърът, цитирайки доклада, пише пик.

ЕК призовава България да продължи по пътя, който е поела и да стигне до окончателни резултати срещу корупцията по високите етажи на властта, цитира още Ахладова.

Относно констатацията в доклада, че липсва законова регламентация за лобизма, прави впечатление, че се е установил подобен режим в шест от страните от ЕС. България ще търси да приложи добрите практики, които са приложими в нашите условия, посочи Ахладова. 

По отношение на разследването на главния прокурор бяха предприети стъпки през 2019 г. В момента се дебатира дали независимият прокурор, който ще разследва главният прокурор, ще е напълно независим. Затова за нас е ценно Венецианската комисия да даде становище по проекта за изменение на НК и по Закона за съдебната власт. След произнасяне правителството ще предприеме стъпки и ще изпълни препоръките на утвърдения международен орган, отговори Ахладова на въпрос на журналисти. Тя изтъкна, че и новия проект за конституция е изпратен до комисията и се очаква становище.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Оооооооо

Оооооооо

30.09.2020 | 20:24

Значи ще има и още ЕН коментари Тая нема ли да и съ повреди устата от коментари

Отговори
2 2
Ковидчо:

Ковидчо:

30.09.2020 | 16:53

Голям доклад, голямо чудо - дрън, дрън - ярина! Нищо не сте направили, ама сте на прав път...

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?