Следвайте ни

Минималната заплата за учители - 660 лева

Вдигат лекторските с 20%

viber icon
Синдикати, директори и министерство се договориха за увеличение на учителските заплати, съобщи председателят на Синдикат "Образование" Юлиян Петров. То може да се очаква от 1.01.2017 г.

Директорите на училища, детски градини или обслужващи звена ще вземат най-малко по 825 лв., а зам.-директорите – 770 лв. Най-ниската учителска заплата и приравнени към тази длъжност вече става 660 лв. Старши учител или старши възпитател ще взема минимално 688 лв.,а главен учител или главен възпитател – 726 лв.

Средствата от 100 млн. лв., получени в резултат на увеличението на стандартите за делегираните от държавата дейности по образование, се разходват само и единствено за увеличение на индивидуалните работни заплати на заетите в системата на предучилищното и училищно образование и разходите за персонала /осигурителни вноски диферинцирано заплащане и др./. Предвидени са и пари за увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал, като се обезпечава минималната РЗ от 460 лв. от 1.01.2017г. и другите договорености по КТД.
Длъжностите с квалификация „помощник-възпитател“ и „помощншк-готвач“ и други подобни на тях ще получат не по малко от 105% от МРЗ, а „библиотекар“ и „счетоводител“, „главен счетоводител“ и други подобни на тях ще получат не по малко от 125% от МРЗ. За учители работещи в училища на територията на затвора е предвидена надбавка 20% от МРЗ.

Увеличението на работните заплати на педагогическите специалисти, които са достигнали минималните прагове да бъде с не по малко от 8%. Лекторския час се увеличава с общо 20% или както следва с 5.50 от 1.01.2017г. и с 6.00 от 01.10.2017г.

Директорите на институции в системата, които не успеят да достигнат упоменатите увеличения ще подлежат на проверка от РУО, ПРБК и синдикатите./ "Пазарджишка Марица"Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?