Следвайте ни

Милиони за реставрация на важни паметници отиват на прокурор

viber icon

Министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви, че ще предаде на прокуратурата данни за установени нарушения при усвояването на средства, ремонта и реставрацията на столичните паметници на Васил Левски и Цар Освободител, Лъвов мост, на сградата на НГДЕК и на подземието на бившия конак в Националната галерия. 

Част от действията той нарече „безсрамия в името на усвояването на средства“. Те са извършвани без проект, одобрения и са от нелицензирани от Министерството на културата изпълнители. 

По отношение на паметника на Цар Освободител ще се търси изясняване и какво се е случило с дарените 1,2 милиона лева от фонд „Поколение“ на руския депутат Андрей Скоч, който e сред олигарсите, попаднали под американски санкции. 

Проф. Минеков съобщи, че ще обсъди темата и с руския посланик у нас.

А днес на среща по желание на посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин с министър Минеков и вицепрезидента Илияна Йотова е била обсъдена възможност за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. 

Проектът има подкрепата и на Лувъра. Скоро предстоят срещи и уточнения между парижкия музей, българското Министерство на културата и френското правителство.   

Министерството на културата подготвя и писмо в отговор на доклада на ОЛАФ, според който страната ни трябва да възстанови близо 9 милиона лева от ремонта на Ларгото. 

В името на националния интерес ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, въпреки начина им на „усвояване“. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нали

Нали

17.06.2021 | 19:57

Мъ как бе селски? Направо се чудя как така до сега не са се сетили прокуратурата да провежда обществените поръчки! И, селски честно, много си ми противен! Сложил съм яйца на терасата да се вмиришат от жегата, много ще ти отива и миризмата и лекетата по тузарския ти костюм (кой ли ти го купи, Божков ли?)!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?