Следвайте ни

Милен Велчев: В бюджет 2021 са заложени безсмислени разходи

viber icon

"Бюджет обикновено се прави по-трудно в година на криза, каквато е настоящата". Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ бившият министър на финансите Милен Велчев.

"Имам определени критики към проекта за бюджет за 2021 г. - те се отнасят най-вече към това как се насочват разходите, които са безпрецедентно високи като сума и като процент от БВП. За първи път разходите надхвърлят 40% от БВП. Повече от 1/3 от всички разходи този път се насочват към социалната политика, което в период на криза донякъде е обяснимо, но по-интересно е как се формират тези завишени разходи. Основната част от тези разходи са насочени към увеличение на пенсии и някои социални плащания като детските надбавки", уточни Велчев.

"Това са безсмислени разходи, които могат да се насочат към ефективна борба с кризата с коронавируса. Смята се, че по-високите разходи водят до по-високо потребление и ускоряват икономиката. Но в случая дълбоко се съмнявам, че това е така. В този период на криза в банките спестяванията на хората са на безпрецедентно високи нива – хората харчат по-малко. Хората не потребяват това, за което се твърди, че заради по-високите социални разходи, ще доведе до развитие на икономиката", допълни бившият министър на финансите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?