Следвайте ни

Миков: Провал на управляващите в данъчната политика, катастрофа в демографската

viber icon

“Данъчната политика на управляващите е провал, а антисоциалната политика, на която бяха подложени българите в годините на прехода и която взе връх в последните години, доведе до сериозни проблеми в демографското развитие на България.” Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред членовете на Националния съвет на партията на заседание в партийната централа, информират от пресцентъра на "Позитано" 20. Левицата предлага алтернатива, която залага на справедливостта и солидарността при разпределението на данъчната тежест и конкретни мерки за преодоляване на демографската криза, която се превръща в катастрофа, стана ясно от думите на лидера на социалистите.

Обещаха да не вдигат данъците, а го правят
„Въпреки обещанията си да не го правят, управляващите системно водят политика на увеличаване на данъците – първо вдигнаха с 10% данъците на работещите бедни, после измислиха данък „вредни храни” и данък „уикенд”, увеличиха и цената на винетките с 50%. Премиерът призова общините да вдигнат местните данъци и такси и много от десните общини го правят. Продължаването на тази политика е провал. В „Левите стандарти” обещахме да не правим това в общините с наши кметове”, заяви Миков.

„На тази политиката ние имаме ясна алтернатива – нов, по-справедлив модел на данъчно облагане, който не изключва увеличението на някои данъци за лицата, чиито доходи позволяват те да поемат по-голяма част от тежестта за издръжката на държавата”, обясни председателят на БСП. Той отбеляза, че в кризата въведеният преди 8 години плосък данък се е изродил от средство за стимулиране на икономическия растеж във фактор, който засилва неравенствата и бедността. Миков разкри, че следващата седмица левицата ще внесе отново Законопроект за прогресивното и семейното подоходно облагане. Социалистите са убедени, че прогресивното облагане ще насърчи раждаемостта, ще допринесе за ограничаване на бедността и намаляване на неравенствата, но и за съживяване на потреблението.

Михаил Миков припомни предложенията на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за въвеждане на намалена ставка на ДДС за бебешките храни и стоки, както и за някои социални дейности. „Това е средство за осигуряване на минимално ниво на сигурност за бедните в отглеждането на техните деца и за стимулиране на раждаемостта. Обмисляме и предложение за намаление на ДДС за лекарствата с цел по-достъпно лечение за стотици хиляди хора, също стъпка в борбата с демографската катастрофа”, подчерта лидерът на БСП.

Лявата опозиция настоява и за по-силна разпределителна функция на държавата чрез бюджета, която ще позволи по-целенасочена политика за борба с неравенствата и бедността, подчерта Миков – у нас тя е около 37-38%, докато в други държави от ЕС нивата са от порядъка на 45-47%. „Данъчните ни инициативи няма да нарушат финансовата стабилност на държавата, но ще допринесат за подобряването на качеството на живот за хората”, заяви лидерът на социалистите, който е категоричен, че те са наложителни с оглед на демографската катастрофа, но и възможни на фона на обезпечения ресурс от 16 млрд. лева и „свръхсъбираемостта” в бюджета.

Предупреждаваме за демографската катастрофа, десните не правят нищо
От началото на тази година са родени 1 500 деца по-малко в сравнение със същия период на миналата, отбеляза в словото си председателят на БСП. В подкрепа на думите си той изтъкна факти от доклада на ЕК за България от февруари, в който се посочва, че България има един от най-големите спадове на население в света – от почти 9 млн. до малко над 7 млн. в рамките на едно поколение. Очаква се населението да намалее с още 2,3 млн. души до 2080 г., при двойно увеличение на дела на хората на възраст над 64 години.

„Предупреждаваме многократно за нуждата да се вземат мерки за справяне със ситуацията, но управляващите десни не направиха нищо. По наше предложение НС задължи правителството да внесе краткосрочни и средносрочни мерки за справяне с демографската криза. Срокът – 30 ноември 2015 г. изтече, без управляващите да изпълнят ангажимента си. Миналата седмица на консултации при Президента поискахме и беше прието следващият КСНС да заседава по въпросите на демографската катастрофа”, заяви Миков.

Той подчерта, че в същото време левицата е излязла с редица предложения за справяне с демографската катастрофа – размразяване на социалните плащания, въвеждане на прогресивно и семейно подоходно облагане със стимули за раждаемост, намаляване на ДДС върху бебешки храни и върху лекарства, връщане на отменената възможност работещите бедни да възстановяват данъка върху доходите, увеличение на помощите за майки, спиране на вредоносните действия в системите на здравеопазването и образованието. „Всичко това доказва, че управляващите търпят провал и в областта на демографската политика”, подчерта лидерът на левицата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

гражданин

гражданин

13.03.2016 | 15:01

На думи прекрасно!!!Но какво направихте като бяхте на власт...Договорки с ГЕРБ за постове и комисионни...Кой свалихте от власт- портиерите,спуснати за директори на училища, чистачките назначени за директорки на детски градини...кой??? Сега казвате истината, но звучите като \"лъжливото овчарче\".Вашите са пак в управлението с тези некадърници от ГЕРБ

Отговори
0 0
Български син

Български син

13.03.2016 | 14:16

Цялата партиина система е пълен провал - леви и десни , протурски , проамерикански и всякакви други противоконституционни партии съсипват България с различни методи . Свиквайте ВНС и саморазпускаите гнилото предателско НС доброволно докато е още време !!!

Отговори
0 0
ФАКТ

ФАКТ

13.03.2016 | 14:09

БЪЛГАРИЯ Е С НАЙ-БЪРЗО РАСТЯЩ ВЪНШЕН ДЪЛГ,НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИ,НАЙ-ГОЛЯМА СМЪРТНОСТ,ПЪРВИ ПО РОБСТВО,ПЪРВИ ПО КОРУПЦИЯ.ЗА КАКВО ГОВОРИМ,НАРОДА МИЗЕРСТВА,ДЪРЖАВАТА ПОТЪНА В ЗАЕМИ ОТИВА КЪМ ФАЛИТ ПРЕМИЕР НИ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ БАНДИТ. КО ПРАВИМ?????

Отговори
0 0
A Taka

A Taka

13.03.2016 | 13:23

Другарят Миков е същото рядко лайно като другаря Станишев и разни други. А рядкото лайно в лопата не стои, трудно е да го изринеш. И двамцата са най-готини когато се изказват (изхождат) с мораво червени носове. Наздраве тавагищи ! Даживее бкп и шибаната септемврийска революция! Таковахме таковата на милото отечество и мамковина :(

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?