1939
Следвайте ни

Мика Зайкова разкри остава ли добавката от 50 лева за пенсионерите

viber icon

Никой пенсионер няма да получи по- малко пари от сега, добавката от 50 лева остава, заяви пред БНТ икономистът Мика Зайкова.

"Пожелавам на новите депутати да се захващат отначало яко за работа и да не забравят какво пише на входа на парламента: Съединението прави силата. Значи, трябва да намерим общи точки, за да решим проблемите. Преговорите, които водихме сега в продължение на една седмица, с колегите от БСП, от Демократична България и с хората на Кирил Петков, ми дадоха един такъв оптимизъм, защото хората търсеха наистина пресечните точки, за да можем наистина да решим проблемите. България повече не може да бъде без правителство, това е пълен абсурд", каза Зайкова. 

Казвам Ви съвсем честно, значи всеки един от нас каза какво мисли за отделните групи и кои са приоритетите му, след което си дадохме почивка, и седнахме и се събрахме тези, които мислим еднакво. Тези, които искаха допълнителен анализ и допълнително разискване на теми, решихме да ги направим през първите три месеца на другата година, от януари да се направят блиц анализи на по-важни неща, за които не можахме да стигнем до консенсус. Той обаче не беше такъв, който е непреодолим. Разбирате ли, например колегите от БСП държаха изключително много на социалната политика, както и аз. След техните предложения за едни по-големи социални придобивки и работна заплата, както и в другите елементи на социалната политика, се пошегувах с госпожа Масларова и всички го чуха, които гледаха, казах й: трябва бюджет на САЩ, за да се осъществи. Но така или иначе, предложенията, смея да твърдя, се бяха разделили и се обсъдиха. Искрено се надявам, че кабинетът ще има четиригодишен мандат. За икономика, финанси и бюджет, подписахме общо протокол на това, което искаме да направим и на базата на тези протоколи да се състави коалиционно споразумение, допълни Зайкова.

Що се отнася до бюджета, има специалисти и ако правителството предложи нещо, което не е добре, ще го коригира бюджета. ГЕРБ и ДПС имат специалисти и аз разчитам на техния разум, че ще преценят съвсем коректно това, което се предлага, или поне, ако те имат нещо против, ще бъдат достатъчно аргументирани. Познавам ги колегите, и от ГЕРБ, и от ДПС. Това са хора, които са специалисти. Мислите ли, че един Хасан Адемов ще изкриви социалната политика? Бюджетът трябва да е реален, което означава, че разполагаме с такива средства, и ефективен. Тоест, да не се краде, защото приоритет е борбата със сивата икономика, ако успеем с мерките, които сме предвидили, за да свием сивата икономика, не казвам, че ще я унищожим веднага, но в рамките на четири години тя може да слезе на ниски нива. Ако успеем, ще има пари за всичко и за всички. Това, което предвиждаме, е повече да няма корупция и да свием сивата икономика за четири години, каза още Мика Зайкова.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

kurdokolenko

kurdokolenko

30.11.2021 | 19:53

инфлацията е 80 процента а кой ще не компенсира 80 процентната бедност в повече

Отговори
15 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?