49
Следвайте ни

Мика Зайкова: Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията

viber icon

"Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар, че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане." Това заяви финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова пред Нова телевизия.

По думите й през 2022 г. инфлацията може да стане двуцифрена.

"Ръстът на цените в малката кошница е най-бърз, тя засяга най-бедните хора, а те са много у нас", каза още Мика Зайкова.

"България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикация и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага”, смята Зайкова.

Мика Зайкова бе категорична, че България е единствената страна в ЕС, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й доходите изостават от поскъпването на живота. Зайкова добави, че сегашната работна заплата е с чист доход от 480 лева, а издръжката на живота с тази инфлация клони към 700 лева.

"Трябва веднъж завинаги да сложим на масата минималната работна заплата и как да я определяме в следващите 20 години и да го правим по този механизъм", каза още Зайкова.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?