Следвайте ни

Михаил Миков: Ако Нинова изкара и втория си мандат, от БСП няма да е останало нищо

viber icon

Не съм член на НС и не пожелах да бъде избиран, защото усетих накъде отива БСП. Това заяви Михаил Миков пред Илиана Беновска, обяснявайки защо не е на провеждащото се днес заседание на НС на БСП.

Миков е бивш председател на БСП и бивш председател на 42-рото НС. 

Според него БСП е в тежко състояние, а причината не е само резултатът от изборите. Превръщането на БСП в авторитарна партия от лидерски тип, премахването на вътрешнопартийната демокрация и разграждането на организационните структури са причина за лошите резултати. В БСП доминират личните симпатии. В основата обаче е загубата на ляв образ, а България, като най-бедната страна в ЕС и с най-голямо разслоение, предполага силна лява политика, подчерта той. 

Според Михаил Миков въпросът е как може да се върне левия профил на БСП, защото само оставката на Нинова няма да извади партията от тежката ситуация. Той добави: „Така че да, има шум, има поискана оставка, няма оставка, смятам, че и днес НС, така хубаво подреден на конгреса, едва ли ще стигне до някакво отпушване на ситуацията в БСП. Тя ще продължи да бъде такава, от избори на избори, по-скоро ще има една закъсняла подкрепа за президентската двойка Радев-Йотова, което ще покрие всички други въпроси!“.

 „Хората си казват – той Миков си говори, защото не е председател, има някакъв реваншизъм. Все повече хора разбират, че не го правят за това. Виждаме, че от избори на избори все по-зле вървим“, подчерта той.

„Бившият областен председател на БСП-Пловдив Георги Гергов беше изключен по най-странния възможен начин, Нинова и компания го предложиха за изключване и дори преди да беше свършило гласуването го обявиха за изключен с прессъобщение!“, припомни Беновска. Миков допълни, че НС е направил така, че конгресът да не избере знакови лица като председателя на ПЕС Станишев, Георги Пирински, Атанас Мерджанов и други, които са били стигматизирани и са послужили като оправдание за проблемите в БСП. Сега е станало ясно, че тези хора не носят отговорност. Експредседателят на БСП изрази своето съжаление, че днес НС се събира за първи път, като оправданието е било пандемията, въпреки че е могло да се направи някакво онлайн заседание. 

Миков подчерта, че БСП се обезличава, губи образа си на лявата опозиция в парламента. Според него в момента има две десници, едната е център-дясно, която отива в опозиция, това е ГЕРБ. Има и друга десница, която се оформя около бъдещото управление и в нея БСП участва охотно. Независимо дали парламентът ще излъчи правителство, или ще се отиде на нови избори, БСП продължава своето обезличаване, заяви Миков. 

На въпроса на Беновска ще изкара ли Нинова и втория си мандат Миков отговори: „Нинова е изкарала един мандат като председател на НС, сега кара първи мандат като председател на БСП, ако Нинова изкара и втория си мандат, то от БСП няма да е останало нищо

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

17.04.2021 | 16:32

Алкохолът не прощава.

Отговори
1 6
Peteesa

Peteesa

17.04.2021 | 15:53

Volumeto dade na ultra kasi valni I tova si to.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?