Следвайте ни

Местим стрелките на часовника през март! Ето кога

viber icon

Кога ще преминем към лятно часово време е въпрос, който си задават все повече хора. Ето и отговора - тази пролет ще преместим стрелките на часовниците с един час напред на 28 март (неделя) в 3.00 часа.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи.

Смяната на часовото време на зимно и лятно е съгласно постановление № 94 от 13 март 1997 г. на Министерския съвет. С него се въвежда всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври лятното часово време да премине в зимно, а в последната неделя на март - към лятно.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г., като предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

ИЛЮЗИЯ... С ВРЕМЕ ...

ИЛЮЗИЯ... С ВРЕМЕ ...

01.03.2021 | 14:47

НЕ НА СТЕФКА А ГОСПОД ГО Е ОПРЕДЕЛИЛ....КОЕ ДА Е ВРЕМЕТО..... И ТО НЕ Е НИТО ВАШЕ НИТО НАШЕ.... СЕГА ИЗЛИЗА ЧЕ ПОНЕЖЕ НА ТЕБЕ НЕ ТИ ОЙДИСВА СТЕФКА ТИ Е ВИНОВНА..... АСТРОНОМИЧЕСКО ВРЕМЕ ТОВА Е ИСТИНАТА..... НЯМА СТЕФКА НЯМА ТИ...ИМА ГОСПОДНИ НАПРАВИИ ...ДРУГОТО Е ЧОВЕШКА ПРОСТОТИЯ....

Отговори
4 0
Иван

Иван

01.03.2021 | 14:35

Аз лично предпочитам лятното време, зящото денят е много по-дълъг. Връщането към актрономическо време значи да се прибираме по тъмно от работа. Не виждам кой прави някого на маймуна, ама хайде щом Стефка се чувства такава. Куп народ така пишеше и за Ковид докато започнаха да умират много хора. За последен път комунистите ни направиха на маймуни когато ни излъгаха, че Чернобил не е гръмнал, а техните началници се изпокриха, Стефкее.

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?