Следвайте ни

Меркел към Борисов и Заев: Трябва да се разбирате, важно е ВИДЕО

viber icon

Много е важно да се разбирате. С тези думи се обърна немският канцлер Ангела Меркел към премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев след Срещата на върха на Берлинския процес, на която двамата бяха домакини днес в София.

В тази среща ме обхвана носталгия, защото само преди една година в центъра на София по време на нашето председателство дойдоха всички лидери от Балканите, до един. Дойдохме, обединихме се и дадохме път на перспективата за Балканите като цяло, не само за западните. Защото всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро, дават възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали - обединяване във всяка една сфера - културна, жп и т.н., коментира Борисов след срещата.

Изключително благодарен съм и доволен от колегите, че се съгласиха да подпишем Софийска декларация за зелен дневен ред на страните от Западните Балкани. Защото страните членки от ЕС имаме твърд план за 2050 г. - нула емисии. Така че им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. И другото е декларацията за регионален пазар. Също наша идея, също наша мечта - колкото може повече от населението на Балканите да бъде с много по-високи доходи и да го задържим в този регион, коментира още Борисов. И благодари на немския канцлер Ангела Меркел, че е поканила страната ни да участва в Берлинския процес.

На пресконференцията македонският премиер Зоран Заев пък подчерта, че тази година за пръв път домакини на Берлинския процес са България, която е страна членка на ЕС, но и Северна Македония.

Тази среща се случва в много тежки времена на пандемия и всички сме изправени пред предизвикателството да защитаваме нашите граждани, както и да попречим на това да има големи икономически щети, обясни Заев. Подчерта, че една от основните цели на Берлинския процес е да продължи започнатите инициативите, сред които е регионалното споразумение за пътуване само с лични карти, продължаване на зелените инициативи и др. Разказа, че днес на срещата са обсъдили ключовите стратегии за развитието на региона - общ пазар и зеления дневен ред на Балканите, пише "24 часа".

И двете инициативи (бел. а. - общ пазар и зелени политики) ще доведат до икономически растеж на региона и също така до разкриването на много нови работни места, категоричен бе Заев. Подчерта, че ЕС показал и загрижеността си за Западните Балкани, като обявил, че ще отпусне безвъзмедно до 9 млрд. евро за региона, които пък щели да доведат до увеличаване на инвестициите с над 20 млрд. евро. Пакетът щял да даде и изключително голяма финансова помощ за региона, с която да се направи трансформация в икономиките. Новите зелени политики също щели да допринесат за икономическото развитие и да подпомогнат интеграцията на региона в ключовите политики на ЕС.

Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София, коментира от своя страна немският канцлер Ангела Меркел, която се включи на срещата през видеовързка.

Поздравявам ви за прогресът, който сте постигнали въпреки, че срещата се провежда в тези трудни времена, продължи Меркел. Пдчерта, че общият пазар е изключително важен. А климатичните промени са едно от предизвикателствата, което стои пред нас, въпреки пандемията и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали споразумение и около зелените политики.

Меркел покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

Много е важно да се разбирате в името на бъдещето на региона, обърна се към двамата премиери Меркел.

Срещата на лидерите от Берлинския процес е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес. Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но същевременно е първа по рода си.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?