Следвайте ни

Мераклиите да строят къщи за гости без роднини в политиката

viber icon

Кандидатите за финансиране на къщи за гости по европрограми ще подават занапред декларации за конфликт на интереси и за свързаност с хора от управлението. Това съобщи през Нова телевизия земеделският министър Десислава Танева.

Така властта се опитва да предотврати бъдещи съмнения за изразходването на еврофондовете след като поредица журналистически разследвания показаха, че хора, свързани с управлението, са получавали безвъзмездно пари, за да си строят лични вили. Между тях е по-алият оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев, доскорошният зам.-шеф във фонд "Земеделие" Иванка Багдатова - Мизова, "Биволъ" установи, че такива проекти развиват близки на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, а "Пик" - за семейството на вече избраната за евродепутат от БСП Елена Йончева. Прокуратурата проверява всички проекти.

Министърът каза, че европейският регламент изисква да се проверява 1% от проектите, в България са проверени около 17%, но и това се е оказало недостатъчно. "При нас мисленето е такова, че проверките по европейския регламент не са достатъчни при подобен вид инвестиции, каквито се дават в цяла Европа. Това е нашият манталитет, мисленето как да се спазва законът, но да не постига целите, е нашият проблем", каза тя.

 
В същото време Танева подчерта, че не може да се забранява на роднините на политици от второ, трето, четвърто коляно да се занимават със земеделие, особено ако живеят в земеделски райони. "Хора - втори, трети, четвърти братовчеди, които си живеят по селата, освен със земеделие с какво да се занимават? Да си напуснат селата?" попита риторично тя. Затова увери, че целта е да има общи правила и гаранции, че никой няма да се облагодетелства извън тях.

Помолена да коментира отмяната от съда на методиката за санкциониране на нарушители, от която следва, че държавата ще връща пари на злоупотребилите, Танева уточни, че с методиката се определя само размерът на санкцията, но не и наличието на нарушение. "Европейското законодателство е точно, че нарушителят плаща", успокои тя. Предстои да бъдат обявени нови правила, по които изпълнителният директор на фонд "Земеделие" ще налага санкциите.

Танева съобщи, че при встъпването си в длъжност като министър преди по-малко от месец е заварила 14 договора за одобрение, постъпили от края на миналата година, с които се предлага допълнително финансиране на туристически атракции към къщи за гости - басейни, джакузи, ресторант, детски площадки и кътове. Едно от предложенията е в същото село, в което е и станалата известна в медиите "къща за тъщи". (бел. ред. Всичко за решенията на Танева по казуса четете тук). Всички тези дейности са допустими по европравилата. Тя предложи на медиите да участват в проверките по места, за да установят дали въпросните къщи за гости се използват по предназначение и дали парите ще бъдат похарчени смислено.

Източник: Дневник

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?