Следвайте ни

Менда Стоянова: Ще има пари за безплатни тестове за COVID-19, но за хората със симптоми

viber icon

В  проекта за държавния бюджет за 2021 г., който ще се гласува в Народното събрание следващата седмица, са заделени средства за безплатни тестове за COVID-19. Финансиране ще бъде осигурено и до края на тази година. Направления от джипитата за безплатни тестове ще получават само граждани, които имат симптоми, характерни за коронавируса. Това съобщи  за „Марица” председателят на парламентарната комисия по финанси и бюджет и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по повод на коментарите, че голяма част от хората в карантина или с признаци на COVID не желаят да се тестват по финансови причини. Една проба струва 120 лева, които далеч не всеки с лекота би извадил от джоба си, а четиричленно семейство трябва да приготви почти колкото минимална работна заплата за страната. 

Според Менда Стоянова няма смисъл от масово тестване, както и от безплатни проби на всеки, който пожелае. Първо, това би означавало да похарчим огромен финансов ресурс, второ, хора с по-лабилна психика при всяка кашлица и хрема ще искат да се тестват, ще го правят през седмица - две, макар че не са заразени, от което няма полза, счита шефката на бюджетната комисия в НС.

 На въпрос трябва ли спешно да бъде възстановена Белодробна болница, а МБАЛ „Св. Мина” да се преобразува само за лечение на пациенти с коронавирус, Менда Стоянова напомни, че Пловдив е на второ място след София по брой на болници и легла. Частните  болници също обслужват пациенти с COVID-19. Проблемът не е в недостига на легла, а в големия  дефицит на медицински персонал и в неспазването на мерките, подчерта Стоянова.

Личните лекари от началото на ноември също чакат да получат правото да издават направления за безплатни тестове, защото пациентите постоянно ги питат.  Процедурата обаче  е доста сложна - допълнителната дейност на джипитата трябва да бъде одобрена от Надзорния съвет на Националната здравна каса,  след което всяка индивидуална и групова практика да подпише анекс към договора с РЗОК. В Пловдив има 400 джипита, което означава неизбежно забавяне на този процес, тъй като РЗОК извършва и много други  неотложни дейности. Личните лекари ще получават код, който се вписва в специално изработената единна компютърна програма. В тази програма се въвежда електронно направление за пациента и едва след това той ще може да се тества безплатно, обясняват от гилдията.      

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ДЯДО

ДЯДО

21.11.2020 | 10:44

ТОЛКОВА СИ ПРОСТА , КОЛКО ОЩЕ ТРЯБВА ДА УМРАТ ЗА ДА ИМА . ГЪСКА ТАКАВА

Отговори
3 0
Чао

Чао

21.11.2020 | 10:28

Ама о.вцо! Ти от кога взе да разбираш от медицина? Скрийте се всички н.екадърници и оставете на някой с мозък да действа .Всички държави правят безплатно масово тестване на населението. Ние да не би да сме вашите роби? Ти и м.изерниците до теб ще решавате дали да живеем или не.

Отговори
4 0
оставка

оставка

21.11.2020 | 10:01

А за вас, политиците, има пари да ви тестват безплатно по колкото пъти си искате нали? Колко милиарда нови заеми бяха взети и къде потънаха? Няма за тестовена болните, няма за тестове на децата... Нарочно мотаете правото на личните лекари да дават направления! Вредна политика! Хората умират по стълбите и коридорите на болниците, но вие си имате политически а не медицински решения на кризата!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?