Следвайте ни

Математикът на Щаба: Само Господ знае всичко

viber icon

Математикът проф. Николай Витанов написа гневен статус във фейсбук по отношение на смъртността в страната по време на пандемията от COVID-19. Ето част от публикацията му:

"Вчера имаше повишение на смъртността и това е, което ние наричаме outlier в анализа на времеви редове. Тук кратък коментар.

Само Господ може да отчете всички фактори за всичко.

Ние, смъртните не можем, затова в моделите (в моите, някой друг може да се мисли за Господ и че неговите отчитат всичко) се отчитат само най-важните фактори. Остават обаче по-малко влиятелни фактори, които си действат и действието им се натрупва. Когато натрупването стане достатъчно (при Хегел това се нарича преминаване на количествените измининия в качествени, при Маркс е същото) то успява временно да пробие хомеостазата на сложната система и се получава по-голямо отклонение, наречено outlier. Появява се образно казано, светкавица, която разрежда напрежението и така до следващия такъв случай.

Поради горното, не очакваме това да се повтори днес, тъй че броят на починалите днес се очаква да е двадесетина, утре - десетина, а в неделя - под 10. Ако вземе да стане устойчиво това повишение, значи действа нов фактор (например явил се е вариант на вируса с повишена смъртност). Тогава Шаровците ще почнат да лаят и включваме този фактор в моделите.

Понеже много се приказва как щабът бил плашел хората, от днес започвам да смятам нов индекс - индексът на позора. В знаменателя на този индекс стой броят на смъртните случаи на 01.06.2020, - 144. Тогава горе долу беше дадено предупреждението, че смъртността ще скочи, ако се промени обхватът на мерките. В числителя на индекса е броят на смъртните случаи до съответния ден. Днес са 17792.

Стойността на индекса на позора е

S = 17792/144 = 123.55

Тоест, откакто бе отправено предупреждението, броят на смъртните случаи е скочил 123.55 пъти. Ще кажете - за кого е позорът. За тези, които ореваха Вселената, когато ген. Мутафчийски каза нещо на Бенатова. Това число тежи на тяхната съвест. Ако имат такава. Нечувано е да пращаш собствения си народ на смърт. Нечувано е да се опитваш да изкарваш виновни тези, които са предупредили за идващата висока смъртност и са били публично оплюти с голям размах".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

А дано

А дано

04.06.2021 | 12:39

Ончо,дано се разболееш или твой близък да почине. Заради амеби като теб пострадаха много хора! Ти си не с пилешки,ами с мозък на чехълче!

Отговори
3 0
Нема шанс

Нема шанс

04.06.2021 | 13:59

Ончо ако беше малко по-умен може би щеше да схване че е олигофрен ама с тоя умствен багаж толкова

Отговори
0 0
ГЮРО

ГЮРО

04.06.2021 | 12:25

Защо не премахват Извънредната Епидемична Обстановка, след като "заразените", не дори "болните" са под 200 на 10 000 души? И фактически няма никаква епидемия? Ами защото без ИЕО трябва незабавно да спрат ваксинирането с ваксини, получили само временно разрешение за ИЕО. Сега стана ли по-ясно как ни зомбират и манипулират?

Отговори
4 4
23780

23780

04.06.2021 | 11:58

Ганьо е т ъп и п рост! Леле колко са наплашени хората. Как разбирате ли страда психиката им. Абе к ретени.... я се разболейте и тогава ще видите къде на майната си е заминала психиката ви! Отвориха всички барове,кръчми. Сега т ъпанариге от туристическия бизнес искат да се влиза без тест за ковид,щото ще спасяват жалките си хотелчета. И наесен ще сме се сдобили с индийски, бразилски,нигерийски и какъв ли още не щам.Така ни се пада! Прост народ!

Отговори
6 1
ОНЧО

ОНЧО

04.06.2021 | 12:20

Ти за остър и умен ли се имаш? Щом приемаш с пилешкия си акъл, че хората мрат само от Ковид, а другите болести вече са хвръкнали на небето? У нас общата дневна смъртност нормално е около 300 души. Т_ъпаци като тебе това не ги интересува, като че ли да умреш от сърдечни или ракови заболявания е истинско щастие. Маските и затварянето на кръчмите било начинът да не мрат хората. А сърдечните, раковите, диабетните, и още десетки други болести спряха да лекуват, защото вече има "златна пътека". На нея може и да не те излекуват, но ще ти вземат паричките като на добиче в кланица. Де да можеше с пилешкия си акъл да схванеш как ни работят.

Отговори
1 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?