Следвайте ни

Математик върти 78 фирми от затвора

Осъденият за ало измама Иван Богданов наследил дружество, спечелило 4 млн. по европейски проект

viber icon

Иван Богданов Богданов има впечатляващи бизнес визитки и стотици сделки зад гърба си. Той е собственик на 78 дружества, дължащи над 10 милиона лева към НАП и различни публични фондове.

Иван Богданов е един от пионерите в бизнеса със задължения. Младият мъж, по прякор Математика, е известен прекупвач на закъсали фирми. Богданов не ползва посредник. Едва навършил 30 години, той усъвършенства схемата, по която и днес работят мнозина негови „колеги”. Още през 2011 година Богданов започва да намира дружества от цялата страна чрез сайтовете за безплатни обяви. След като се разбира за дейността му, служители на НАП посещават Иван през ден. За разлика от много свои последователи той има постоянен адрес - в Карлово на улица „Иван Вазов”, където в действителност пребивава. Хора от града описват младия предприемач като тих, спокоен и много умен младеж, който обаче винаги е имал афинитет към лесните и бързи пари. На „Иван Вазов” 5 живеят дядото и бабата на мъжа. Възрастните хора са го отгледали. Те казват, че внукът им често отсъствал с месеци и след това се връщал с немалко пари кеш. Не им казвал откъде и как ги е спечелил.

Разследването на „Марица” показа, че 75 от 78-те дружества, които Богданов е придобил, са сменили адреса си на управление с неговия домашен. Най-фрапиращите сделки с участието на младежа от Карлово са тези за фирмата „КАПИТАЛ - ИНВЕСТ ООД”. Богданов придобива дружеството през август 2015 година, като към момента на сделката фирмата дължи 1 120 541,58 лева. Богданов купува „КАПИТАЛ - ИНВЕСТ ООД” от Димо Желязков Домусчиев. Година по-рано пък той става едноличен собственик, след като основателите на дружеството - Станислав Г. Сираков и Иванко В. Проданов, му продават дяловете си. В началото дружеството се помещава в картинг пистата до стадион „Лаута” в Пловдив, но след продажбата седалището е преместено на постоянния адрес на Богданов в Карлово.

Друг фрапиращ случай е с фирма „БЕРГ - ЦИТРУС КЪМПАНИ ЕООД”, регистрирана от Семиха Шефкед Наим-Ангелова. В началото на 2016 година дружеството, занимаващо се с търговия на хранителни стоки, е продадено на Иван Богданов. Така само в рамките на няколко дни Семиха Наим-Ангелова вече е чиста пред властите. Задълженията от 1 411 328,59 лева стават изискуеми от новия собственик и автоматично преминават в графата „несъбираеми вземания”.

Една от най-скандалните сделки е за фирма „БУЛТУР ГРУП ООД”. Дружеството е създадено през 2008 година от трима турски граждани - Исмаил Боз, Исмаил Четин и Мустафа Окур, в съдружие с Любомир Петков. Фирмата е получила почти 4 милиона лева еврофинансиране по мярка М 123 от Програмата за развитие на селските райони в периода 2007-2013 година. Средствата са отпуснати за изграждане и оборудване на предприятие за преработка на ориз, УПИ с идентификатор 63553.9.5, местност Плоската по кадастрална карта на село Ръжево, общ. Калояново, обл. Пловдив. След редица на брой прехвърляния на акции между собствениците веднага след края на програмния период на Европейската програма, фирмата става собственост на НИКОЛАЙ ВЕСЕЛИНОВ КАРАНИКОЛОВ и АНДРЕЙ СВЕТОСЛАВОВ ГЕКОВ. На 5 октомври 2015 година двамата нови акционери прехвърлят дяловете си на Иван Богданов. Тук знаково е името на Андрей Геков, който стана публично известен през 2015 година, когато пернишката фирма "СК-13 ПЪТСТРОЙ АД”, в която той е съдружник, печели поръчката за ремонт на пространствата около НДК в София на стойност 4 675 897 лв. без ДДС. Скандалът тогава избухва, защото проектът включва само частична подмяна на настилката в околността, без никакви други подобрения, ако не броим новопоставените 21 улични лампи, и ремонта на съществуващите вече други 154 осветителни тела. "СК-13 ПЪТСТРОЙ" АД наскоро фалира, но преди това успя да спечели обществени поръчки на стойност 285 млн. лева. Геков явно има траен интерес в бизнеса с ориз, като във времето поддържа активни връзки с Исмаил Четин и Любомир Петков, които са сред основателите на "БУЛТУР ГРУП" ООД. С Петков е съдружник в "Нова оризова компания", а с Четин - в "ГИС 2010". Последното дружество също е спечелило млък проект по ПРСР за закупуване на техника за отглеждане на ориз.

Временният съдружник в "БУЛТУР ГРУП" ООД Николай Караниколов също върти необезпокояван няколко фирми. Чрез "КА Билдинг" и "Кембера и син БГ" той е успял да спечели два проекта по европейски програми за подобряване на условията на труд на служителите си на обща стойност близо 400 000 лева.

Актуалният собственик на "БУЛТУР ГРУП" Иван Богданов попада зад решетките миналата година, когато е осъден ефективно на 16 месеца затвор. Съдът в Пловдив го намира за виновен по обвинения в съучастие на ало измамници. Богданов има и висящи досъдебни производства за дребни измами в Пазарджик, Велинград и други градове в региона. Иван се представил за майор от полицията в Смолян и така успял да отмъкне пари и ценности в размер на 34 106 лева от две възрастни жени в града. В момента Богданов изтърпява наказанието си в Пловдивския затвор./Марица 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?