Следвайте ни

Математик: Деца най-много се разболяват от COVID-19 в момента

viber icon

„Ръстът на заболеваемост при децата в момента е най-голям, въпреки че нямаме масово тестване при тях. От този ръст следва и ръстът при другите възрастови групи”, обясни математикът Петър Велков в ефира на Нова тв. Той цитира графика, която показва данните след отварянето на училищата.

Според него причина за високите нива е неспазването на мерките. Той е на мнение, че разхлабването на мерките трябва да бъде съпроводено с тестване. Велков даде за пример Австрия, където се планира тестване на учениците в присъствена форма два пъти седмично.

„Ние, в България, не тестваме децата. А някои от тях го карат безсимптомно. В училищата вкарваме 200 000 деца обратно. Те имат близки, което значи, че говорим за връзка между над 600 хиляди души”, добави математикът.

Той е на мнение, че обществото „тика системата към ново затваряне”, тъй като заедно с училищата, врати отварят моловете и фитнесите. Това, в комбинация с неспазването на мерките, ще предизвика нов скок в броя на заразените.

„Предната седмица беше първата от 9 насам, в които отчитаме ръст на новозаразените. Тази седмица отново има по-високи нива. Ние вече сме в момент на растеж и това се случва в началото на отваряне на мерките”, подчерта Велков.

Според него решенията трябва да се взимат по-рано, а анализ да се прави на база седмични данни, а не на по-дълъг период.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

НАРОДЕ????

НАРОДЕ????

04.02.2021 | 16:23

ТИКВАТА БЕЗСРАМНО СИ ИГРАЕ С ЖИВОТА НА НАРОДА! ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ КАЗА, ЧЕ НАЙ-ЗАРАЗНИ СА ФИТНЕСИТЕ, КАКТО И СТРУПВАНЕТО НА МНОГО ХОРА,В ТОВА ЧИСЛО И ДЕЦА НА ЕДНО МЯСТО!. ЛЕКАРИТЕ НЕ СА СЪГЛАСНИ ДА СЕ ОТСЛАБВАТ МЕРКИТЕ, КОГАТО ЕПИДЕМИЯТА СЕ РАЗРАСТВА!!! МУТРАТА ОБАЧЕ ЗАИГРАВА С ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА, ЗА ДА СЕ ОПИТА ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ, ЗАЩОТО ЗНАЕ КАКВО ГО ЧАКА. ОБАЧЕ НАРОДЪТ СПИ ДЪЛБОКО, КОЕТО Е САМО В ПОЛЗА НА БОКО!

Отговори
0 0
.......

.......

04.02.2021 | 15:25

математик??????? Съвсем я втасахме,щом и зубър с цифри в главата дава акъл.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай