Следвайте ни

Масово ще търсят нови мутации на COVID у нас

viber icon

Масово търсене на нови мутации на COVID-19 започва у нас  по заповед на здравния министър. 10% от всички положителни проби в лабораториите ще бъдат подробно секвенирани. До сега е открит само един случай на българин, заразен с индийския "Делта” вариант. Експертите прогнозират, че до две седмици ще се знае, доколко тази мутация се е разпространила в страната, съобщи Нова тв.

Над 2 хиляди души се тестват седмично в една от лабораториите се тестват за COVID-19. Всеки тест с отклонения в показателите се дава в Националния център по заразни и паразитни болести от началото на пандемията.

„Когато имаме съмнителни проби, се консултираме с тях. Изпращат се в хладилни чанти с определена температура”, обясни Маргарита Дайова по Нова тв.

Лабораториите вече ще са задължени да дават не само съмнителните проби, но и 10 на сто от всички позитивни тестове, установени с PCR тест - по четири разписани критерия.

„Пациенти, които са ваксинирани, и след това е установено, че пак са позитивни. Пациенти с реинфекции на вируса. Пациенти, при които доста дълго е продължило самото боледуване, и пациенти, които са се върнали от чужбина”, поясни Дайова.

Всяка седмица проби в столицата ще идват от всички краища на България - или 122 лицензирани лаборатории.

„Това е много важно - да имаме извадка от различни области. Наистина ще даде една по-пълна картина на това какво имаме в страната, какви видове коронавирус”, поясни проф. Ива Христова.

За да успеят с по-големия обем работа, от Центъра по заразни болести са се сдобили с още един уред за целогеномно секвениране на вируси. До сряда в Националната референтна лаборатория са имали възможността да секвенират само до 200 проби седмично, с новата апаратура обаче те вече ще станат 400 - или двойно повече.

По-бързо, смятат експертите, ще разберем не само колко са заразените с индийския „Делта” вариант, но и дали у нас има вече случай на някой от другите известни щамове - нигерийски, бразилски и южноафрикански.

„Ние търсим всичко. Правим едно пълно разчитане на генома и гледаме към кой вариант той ще се съотнесе. Така че, който и да е от вариантите, ще бъде засечен. Ще отнеме около две седмици”, каза още проф. Христова.

Информацията ще се събира и в новата база данни на здравното министерство, която до месец трябва да покаже колко от българите са се срещали с вируса

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мамицата ви чифутска Ко хубаво ще ви секвистираме със секирата

Мамицата ви чифутска Ко хубаво ще ви секвистираме със секирата

23.06.2021 | 23:25

Еий тия вирусчета много бе И за всяко вирусче пандемийка И всяка пандемийка КЛЬОК у дома затворен И за всяка пандемийка Ваксинка И всяка Ваксинка сребърници в джоба да дрънкат Ама не във вашия В нашия И ще ровим и ще секвестираме международно Под вола теле ще търсим и ще намерим Зер пробата с Ковидчето много пара ни донесе Е някой били фалирали Голяма работа Войната иска жертви С вирусчетата де

Отговори
0 0
Мутант

Мутант

23.06.2021 | 21:04

Да го е. ба у нас имам един за ан. ално секвениране...... ама май в България не се прави, пратиха ме Диарбекир.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?