Следвайте ни

Масово недоволство: Сметките за парно скочиха до небето ВИДЕО

viber icon

Масово недоволство от високи сметки за парно се отбелязва в началото на отоплителния сезон.

А от столичната „Топлофикация” отчитат драстично повишение на консумацията през ноември. Скокът е с около 29%  в сравнение с ноември през миналата година. Основен фактор според тях за разликата e по-студеното време в сравнение същия месец през 2019-та, но и преминаването на работа от домашна среда, както и електронното обучение за учениците.

Застудяването тази година пък започна още през октомври, а оттам и отоплителният сезон стартирал с 5 дни по-рано от миналата година. 

За енергийния експерт Васил Начев има и друго обяснение за по-високите сметки.

„Ново пресмятане, което КЕВР прие - веднъж годишно да бъде сменяна цената на парното. Тъй като съгласно новия договор на „Булгаргаз”, те подават различна цена, но за да няма колебания и хората да са по-сигурни, едва на края на годината ще има уравновиловка. Тези, които са в плюс, ще им бъде върнато, а тези, които са в минус, ще доплатят”, обясни Васил Начев.

А заради  по-продължителното стоене вкъщи в пандемията Начев е категоричен, че не само сметките за парно са набъбнали, но и тези на алтернативното отопление - ток или газ.

„Спестяваме от транспортни разходи, стоейки си вкъщи, но пък плащаме повече за топлоенергия”, обясни Васил Начев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?