Следвайте ни

"Маркет Линкс": Чистката във властта радва повечето българи

viber icon

Кардиналните действия на служебния кабинет се радват на подкрепата на повечето българи.  61% подкрепят кадровите промени, а на обратното мнение са 26 на сто. Това сочат резултатите от последното проучване на "Маркет Линкс", проведено сред 1067 лица над 18 г. в страната в периода 19 - 27 май 2021 година по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Над 50% от българите одобряват формата на служебния кабинет, приемат го като добре балансиран от партийна гледна точка. Приемат го като начин и средство да се върви към предсрочни парламентарни избори. Това обясни социологът Добромир Живков, управител на "Маркет Линкс", пред bTV.

"По принцип новата изпълнителна власт се ползва с по-висок рейтинг на самия старт на своята дейност. Тук контрастът се усилва от това, че предишното управление беше стигнало много ниски нива. Надеждите на българските граждани се насочват към следващите избори", посочи Живков.   

Кадровата политика на служебното правителство също получава одобрение от над половината българи, показва проучването на "Маркет Линкс". 

"Това е част от нагласата за промяна и търсене на ново решение на проблемите", обясни Добромир Живков. 

Ако изборите бяха сега, ГЕРБ щеше да спечели с 21%, докато Има такъв народ върви втори със 17,6%, с минимален аванс пред БСП (17,1). Коалицията на Мая Манолова ще прескочи бариерата на следващия парламент, докато проучването не е отчело новото патриотично обединение между ВМРО, НФСБ и Воля.

"Много ясно се очертава актуалното разделение в обществото. Имаме много сериозна партизация. Имаме над 20% подкрепа за ГЕРБ и тяхната коалиция със СДС. Докато на обратния полюс са около 60% от българите. Това се отразява и в различни въпроси, които мерим", обясни Добромир Живков. 

"В ситуация, в която управлението на ГЕРБ беше атакувано от много различни източници, не се оправдават очакванията, че това води до спад на тяхната електорална подкрепа. Това налага тезата, че ГЕРБ е свит до твърдото си ядро и е малко вероятно подкрепата за тях да намалява", коментира Живков нагласите на хората преди вота.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?