Следвайте ни

Мария Чернева откри люлката на глаголицата

viber icon

„В търсене на Полихрон“ е новият документален филм на БНТ на журналистката Мария Чернева. Тя е обиколила малките градчета по южното крайбрежие на Мраморно море и смята, че е открила останките от легендарната обител, където според сведенията Светите братя Кирил и Методий създават глаголицата през 862 и 863 година.

Чернева е открила останки от старинни зидове в крайбрежно турско градче. Местните го наричат „Манастира“ и твърдят, че са на над 1000 години. 

„Има причина двамата братя да търсят усамотение там. В района на Мала Азия по това време живеят много славяни“, каза доц. Георги Николов, който също е изследвал историята на манастира Полихрон. 

Местни турци показват останките на Чернева, както и зидовете на местни къщи, в които са вкопани колони, капители и други мраморни части от древната обител. 

Полихрон е бил част от християнска общност от манастири още от зората на християнството. Не се е развил по примера на Света гора. 

Филмът на Мария Чернева все още не е завършен. Когато това стане може би ще имаме първата документална лента, която показва мястото, където е създадена българската азбука.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?