Следвайте ни

"Марица" видя как генерал Янев оцеля в меле по пътя към властта СНИМКИ

viber icon

Приемането и сдаването на властта днес беше съпроводено с небивала суматоха с елементи на екшън, която репортерът на "Марица" видя отблизо.   

 Часът е около 9,30, пред Президентството са се заредели на пост двама гвардейци, 18 камери, още повече фотографи и най-много журналисти. Чака се новият кабинет да излезе и групово да прекоси краткото разстояние до Министерски съвет, където ги посреща старото правителство със самия Бойко Борисов.

Гардове на НСО отварят вратите и битката за най-добро място започва. Американският футбол пасти да яде.

Появява се първо новият премиер ген. Стефан Янев, който маха в американски стил към медиите. След него и останалите.

Насочват се към подлеза, а полицаи заграждат достъпа за медиите. Големите телевизии разполагат с постови и пред Министерски. Но останалите!

С масово псуване е даден старт на спринт през двата булеварда. Ошашавени шофьори набиват спирачки на жълтите павета, а между тях като Алберт Попов слаломират хората на медиите. Кой носи статив, кой фотоапарат, кой тича само с телефонче.

Целта е изпълнена и 90 процента от репортери и оператори застават на пост от другата страна, докато Янев и министрите му крачат сред останките на стара София. Последно успява да сколаса млада репортерка, която изплаква общата болка „ще се пребием заради шибания подлез, да му…“. Сещате се.

И тук органите на реда не успяват да предвидят желанието на медиите да зададат първия въпрос към премиера. Янев и министрите са буквално затиснати до каменните стени на Министерски. Първите репортери са на главите им, вторите бутат първите, третите втори. Получава се меле, в което НСО и полиция са напълно безпомощни. Янев се изгубва в тълпата, а репортерът на „Марица“ започва да се чуди дали няма да смачкаме премиера в първия му работен час.

 Янев, който сигурно се чувства като Тодор Живков при атаката във Враца, все пак успява да се отскубне някак си. Министрите също оцеляват случайно.

Започва голямото чакане. Вратите са отворени и позволяват на репортерите да видят кой къде ходи.

Изненада! Могъщата фигура на Бойко Борисов и армейската на генерал Янев се появяват заедно на стълбите. Слизат към Гранитна зала.

Бързаците успяват да ги хванат в кадър, други са разочаровани. След още известно време двамата отново се появяват на стълбите, но в обратна посока. Явно сдаването е приключило.

Министрите започват да излизат по двойки – нов със стар. Първи са Бойко Рашков и Христо Терзийски. Изглеждат като добри приятели. Говорят кратко. После без охрана се отправят към подлеза – отново към Президентството, а може би оттам към МВР. „Новият шеф, а“, обръща се репортерът на „Марица“ към полицаите. Те кимат.

Пеша, но към здравното излизат проф. Костадин Ангелов и Стойчо Кацаров. Вторият е  видимо притеснен от огромния интерес и мълчаливо вдига ръце, когато го молят за снимка.

Най-отракан е Минеков, новият министър на културата, който има глас за оратор – чува се ясно и през тълпата от медии и на фона на чудовищния трафик по паветата.

„Странно малко, до вчера протестирахте тук, днес ходите по костюм като министър“, подкача го човекът на „Марица“, след като скулпторът вече е останал сам. Минеков реагира изненадващо позитивно, усмихва се широко и признава: „Много странно! Сутринта, докато отивах в Президентството и минах край мястото, където бях цяло лято, ме сви коремът. Нещо се обърна“, обяснява проф. Минеков преди да поеме към новото си работно място.

Някои министри не са забелязани пред главния вход, но има и странични. А и може вече да са взели служебните мерцедеси, тъй като няколко лимузини напускат страничната улица.

НСО е научила урока и хора от службите излизат навън. Правят коридор към подлеза. Ясно, излиза премиерът. Наистина,  появява се генерал Янев. „Имайте малко търпение, моля ви“, обръща се той към медиите и поема пеш.

Пред Президентството го чака солидна група костюмирани. Част от нея  поема пеша през БНБ към Военното. Янев като че ли е сред тях? Или не? Няколко репортери са любопитни и предприемат нов слалом между колите. Гонитбата не спира.

От големите фигури не се е показал само Борисов. Но вместо него излизат двама майстори с чукове и бормашина. Започват да демонтират червен килим, който е постлан за новата власт.

Ясно, всичко е приключило. Бойко е отпътувал, вероятно вече към родната Банкя.

Разотиват се всички. Отвън е само един протестър, познат на всички дядо, който продължава да иска оставката на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.

Появява се и още един възрастен мъж на колело с плакат. Поздравява полицаите и те него. Явно се знаят.

Междувременно два джипа, познати от фейсбук включванията на Бойко Борисов, изскачат от двора на Президентството. Празни са. Отиват да вземат новия премиер? Или за последно Борисов?

Не е ясно. Шоуто за деня е приключило.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

13.05.2021 | 01:46

Поздравления за написаното! Това е истината!

Отговори
5 1
Лидия Дойкова

Лидия Дойкова

12.05.2021 | 21:35

Много свеж репортаж. Браво на колегата!

Отговори
4 2
Dii

Dii

12.05.2021 | 19:45

Ивайло, намери си някакво друго занятие. Не ставаш за журналист. Стани учител в някоя детска градина и разказвай приказки на дечицата, имаш дарба, ама за журналист определено не ставаш.

Отговори
4 6
Добре

Добре

14.05.2021 | 14:58

го е написал човекът. Това видял, това излязло под перото. Но какво ще видим ние след юли, пак ли гласовете ни ще се разпиляват от нашия нестабилен ум. Пак ли гласовете в чужбина ще ни определят живота? Това,което се вихри не води към добро.

Отговори
1 1
Хаха

Хаха

12.05.2021 | 17:14

Абе тоя дето е измислил тази статия знае ли се кой Пуц е завършил.То бива простотия ама чак пък толкоз.Еми тая статия е пълен компот бре другари от марица

Отговори
9 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?