44
Следвайте ни

"Марица" търси таланти: Внучката на Янислав Янков иска да създава музика за анимета и знае къде е душата на цигулката

viber icon

Предизвикателство е да се изследва талантът. Той е нещото, което ни прави видими. Истинското желание да вършим това, което правим по най-добрия начин. Все го търсим - в себе си, в близките си, в колегите си, а най-често в децата.

Много е трудно обаче в днешната динамика, в която „врим и кипим“ всички, да разпознаем каква дарба дреме у малкия човек.

За да се случи това, трябва да сме наясно каква интелигентност притежава детето, за да го насърчим да я развива.

Според американския психолог Хауърд Гарднър съществуват 8 вида интелигентност - физическа, речева, логическа, изобразителна, музикална, природна, интелигентност по отношение на себе си (вътреличностна) и по отношение на другите (междуличностна). Всяко дете притежава и осемте, развити в различна степен.

8 интелигентности, които са 8 възможности за по-голям успех на деца. Затова е хубаво да се наблюдават и забележат онези скрити от погледа умения, които всеки от нас носи. Да се разкрие онзи дар, който кара детето да тръпне, да потъва в него, да търси нови хоризонти и с това да допринася за света. В този свят, в който се делим на можещи и неможещи, разбираме ли обаче правилно какво е талантът? "Марица" ще се опита да представи в поредица от публикации деца, на които отсега им предричат голямо бъдеще. С надеждата да ги насърчи да сбъднат мечтите си.

 

-        Какво си ти!

-        Аз съм извънземно!

-        Какви истории обичаш?

-        Без смисъл. Ако се замислиш, всички са такива.

-        Ако имаш машина на времето, какво ще направиш?

-        Ще я разруша, защото може да унищожи цялата Вселена и всичко в нея.

-        Кое е по-важно от парите?

-        Семейството, хората и щастието. Парите ги разменяме просто за храна.

-        Повече жени или повече мъже в политиката?

-        И мъже, и жени. Макар че жените вършат почти всичко и не мрънкат.

-        Какво мислиш за световния мир?

-        Хубаво нещо е, но не съществува. Виж, че продължават да продават оръжия. Ако всички се избият, няма да остане никой на планетата.

 

Вярно е клишето, че първото впечатление е много важно. Това важи както при големите хора, така и при малките. Забила е нос в книга с черна корица и е сбърчила съсредоточено вежди. Тя е Йоана Стоянова и в нейна чест ще има много удивителни знаци, защото самата е едно удивително 9-годишно хлапе с много таланти и категорична увереност в собствените си сили.

Чете „Убийство на игрището за голф“ от Агата Кристи. Криминалният роман никак не подхожда на крехката ѝ възраст. Затова я питаме дали не е по-добре да се гмурне в магичния свят на очилаткото Хари Потър. Може, казва, но след като прочете тази.

Йоана е третокласничка в музикалното училище „Добрин Петков“ в класа на Бранимира Стоянова. И макар да няма нищо против да „думка“ на барабани, е избрала да свири на цигулка. 

Разказва как е избрала инструмента

Няколко дами посетили старото училище с намерението да издирят музикални таланти, спомня си 9-годишното момиче.

След което се прибрала вкъщи и заявила твърдо намерението си да свири на точно „това“ .

„Не бях сигурна как се казваше инструментът, затова показах на мама с жест какво се прави с него“, разказва момичето.

Детското неведение за малко да обърка нещата и да насочи  бъдещата музикантка към гъдулката.

Така вече две години учи музикалния език на хороводи, етюди и кратки произведения, превръщайки се в по-добрата версия на себе си всеки ден. Знае какво са гриф, струни, лък и охлювче. Но много въодушевено обяснява какво е „душата на цигулката“: „Това е една дървена клечка, която се намира във вътрешната част на инструмента. С нейна помощ цигулката свири божествено“.

Момичето, което гордо носи името на своя дядо Йордан Янков, познат  като музикант и писател  с псевдонима Янислав Янков, е изключително експресивно. Всяка емоция силно се отпечатва на детското лице, докато говори.

И нали изследваме таланта, я питаме дали има такъв

„Талант! Не знам дали имам талант, госпожата ще каже. Знам само, че е нещо, което носиш в себе си. И когато разбереш какво е то, ставаш щастлив. После само го развиваш“, казва с възрастна сериозност малката Йоана.

Историите от устата й не спират да се леят. Реди ги една след друга, сякаш участва в състезание по асоциации, в което е важна последната дума от изречението.

Не спира и за минута, докато разказва за детето чудо Моцарт, „Концертино“-то на Фердинанд Кюхлер и невероятния Бетховен.

„Представяш ли си! Той оглушава, но продължава да композира и да изнася концерти! Просто невероятно!“, изумено е малкото момиче от куража на класика.

Не забравя и Фредерик Шопен и силното й желание да изсвири фантастичното  му Nocturne in C sharp minor.

„Искам да стана толкова добра, че да мога да го свиря и на цигулка, и на пиано“, мечтае бъдещата професионалистка.

„Няма значение дали ще го свиря на сцена, важното е да умея да го изпълнявам добре“, допълва тя.

Йоана още е не е познала голямата сцена. Казва и че никак не е задължително. 

Тя не мечтае традиционно за бляскави рокли, големи концерти и световни турнета.

 „Искам да композирам музика за анимета. Затова, първо, трябва да се науча да свиря на цигулка, а по-натам и на пиано. Да се науча, а чак после да създавам музика за анимации“, уверено отсича третокласничката.

Според нея, японската анимация е изумителна и смислена. В момента гледа Hunter, hunter и Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba.

Да композира, а не да рисува анимации иска Йоана, защото умее да извайва добре само очи.

А нейните горят, когато заговори за мечтата си. Учудва ясната житейска пътека, която  9-годишното момиче е начертало за себе си. Тя е изпълнена с изтощителни упражнения и много труд, защото според нея само така се става професионалист.

Но трудностите, които тепърва предстоят, не я плашат.  Има семейството до себе си, което ѝ помага да крачи уверено напред към мечтите.

 

С приятелки правят коалиция „Света Троица“, ще рециклират пари

Йоана и нейните две приятелки живо се интересуват от сериозни теми като политиката и климатичните промени. Осъзнавайки, че има връзка между двете, основават  коалицията „Света Троица“.

Партията, която може да бъде регистрирана в ЦИК най-рано след 20 години, е достоен  опонент на съществуващите в момента, тъй като има сериозна политическа платформа.

Част от идеите на бъдещите дами са: да въведат рециклирани пари, да спрат окончателно производството и продажбата на оръжие, да ликвидират всякакви форми на насилие. А най-горещото им желание е „българите да се спрат малко, защото природата се задъхва от мръсотия“.

„Който не чисти, няма промяна. Ако искаш промяна - действаш, а не мрънкаш“, отсича 9-годишното момиче.

 

Диана Гечкова

Диана Гечкова

Редактор

Диана Гечкова е завършила Славянска филология с чешки език в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като учител в различни учебни заведения. Дълго време е била част от голяма синдикална структура. През 2021 г. се присъединява към екипа на "Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?