Следвайте ни

Мая Манолова поиска по-евтини ток и парно от 1 януари

viber icon

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) незабавно да открие процедура за намаляване цените от 1 януари 2021 г. на парното и на електроенергията, произведена от топлофикациите.

За това настоя в писмено становище до енергийния регулатор Мая Манолова, председател на гражданската платформа „Изправи се. БГ“.

Във Велико Търново, където се срещна с граждани на пазара, Манолова зави, че над 20% е разликата, която топлофикациите плащат за природен газ и това, което се калкулира на потребителите.

Прогнозната цена на природния газ, приета от енергийния регулатор при определяне цената на парното и тока за сегашния отоплителен сезон, е 30 лева за мегават час, но реално цената месец за месец варира от 17 до 27 лева за мегават час, което прави гражданите принудителни спонсори на топлофикациите, коментира Мая Манолова:

„Изчислихме, че столичната топлофикация е спонсорирана от гражданите на София с 14 милиона лева. За Бургас става дума за 3 милиона лева.

Във Велико Търново, където гражданите плащат най-скъпото парно в цялата страна, са наддали суми между 500 хиляди и един милион лева. Те надплащат суми на топлофикаците, които не са дължими“.

Мая Манолова поясни, че при разлика в цените над 15%, енергийният регулатор има законовото право да извърши корекции веднъж годишно и настоя това да бъде направено от 1 януари. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?