Следвайте ни

Мая Манолова иска референдум за Конституцията ОТВОРЕНО ПИСМО

viber icon

Мая Манолова, която е председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”, ще призове президента Румен Радев да се възползва от конституционното си право на държавен глава да поиска референдум по въпросите за промените в Конституцията. Манолова ще внесе писмено становище за това в президентството и ще даде брифинг за медиите в 11 часа в понеделник.

Манолова обяви идеята си преди два дни във видео-обръщение като контрапункт на предложението на премиера Борисов не гражданите, а той да предложи промените в основния закон на държавата.

В отворено писмо до Румен Радев днес Манолова призовава президентът да се възползва от конституционното си право да поиска свикване на референдум за промените в Конституцията, вместо те да се правят само от настоящото мнозинство на ГЕРБ и то при изчерпан кредит на доверие от гражданите и под диктовката на сенчести кръгове.

Манолова посочва и шест въпроса на Гражданската платформа „Изправи се.БГ”, които да бъдат предмет на референдума, свързани с независимостта на съдебната система, реформата в нея, разделението на властите, широкото гражданско участие във властта и защитата на природата.

Манолова настоява за незабавна оставка на премиера Борисов и за провеждане на предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.

Същото искане за оставка и насрочване на референдум заедно с предсрочни избори тя  изпраща и на Бойко Борисов като председател на Министерския съвет и на най-голямата парламентарна партия ГЕРБ.

Мая Манолова отправя апела за референдум с оглед на законовото право на президента, МС и една пета от народните представители да внесат подобно искане.

ОТВОРЕНО ПИСМО
До
Президента на Република България
Г-н Румен Радев
 
Уважаеми г-н Президент,
Вече 40 дни българските граждани протестират срещу мафиотското управление на правителството на г-н Бойко Борисов. Хората настояват за радикална промяна на корупционния и едноличен модел на управление чрез предприемане на действия в следната последователност: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното дистанционно гласуване и свикване на Велико Народно събрание, което да измени Конституцията на Република България, като създаде нов баланс и ефективен контрол между властите,  в това число и дълбока съдебна реформа.

На 14-ти август министър-председателят г-н Бойко Борисов обяви, че предприема действия за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова Конституция. По този начин той узурпира исканията на гражданското общество с цел да подмени дневния ред и да осуети желаната от хората радикална промяна.

Считаме, че това Народно събрание е изчерпано и напълно зависимо от олигархични и партийни кръгове, който факт е видим в приеманото от него законодателство.

Настоящият парламент е принизен от премиера Борисов до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – в премиерска. Народното събрание отдавна не защитава обществения и българския национален интерес, действа единствено като „гумен печат” на премиера и затова няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо основание и при този срив на доверието от гражданите правителството и Народното събрание нямат и моралното  право да изготвят проект за нова Конституция, както и такъв за конституционни промени.

 Уважаеми г-н Президент,
Ние вярваме, че в този критичен за отечеството ни момент, Конституцията на Република България може да бъде изменена само на основата на широк обществен консенсус. Като обединител на нацията и като оправомощен съгласно Конституцията субект, Вие, г-н Президент, имате възможност да инициирате референдум за решаване на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум трябва да се проведе заедно с предсрочни парламентарни избори, предхождани от незабавна оставка на премиера Борисов.

На основание гореизложеното Ви призовавам да се възползвате от правомощието си по чл. 10, ал. 1, т. 2 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да направите предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум за промени в Конституцията без необходимост от свикване на Велико Народно събрание. Съдържанието на конституционния проект трябва да се изготви заедно с гражданите и неправителствените организации.

От „Изправи се.БГ” предлагаме в него да се включат и следните теми:

1. Ефективно разделяне на законодателната, изпълнителната и съдебната власти и създаване на действащи механизми за взаимен контрол;
2. Въвеждане на ефективна система за отговорност на главния прокурор, ограничаване на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната независимост на прокурорите от техните ръководители;
3. Гарантиране на независимостта на съда, разделяне на управлението на съда от управлението на прокуратурата и намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 члена;
4. Овластяване на гражданите да предлагат законодателство, както и да защитават конституционните си права чрез въвеждане на индивидуалната конституционна жалба;
5. Въвеждане на възможност и граждански комитети и организации, освен партии, също да могат да предлагат кандидатски листи на избори;
6. Създаване на конституционни гаранции за опазване на чистотата на българската природа.

Новият обществен договор ще бъде истински валиден само тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а не само на онази част от него, която представлява сенчести интереси.

Президентът, с оглед на правото си да предложи референдум, остава надежден гарант, че новата Конституция ще отразява гласа на гражданите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за незабавно оставка на премиера Борисов, което би ускорило предсрочните парламентарни избори заедно с референдума.
С уважение,
Мая Манолова
Изправи се.БГ

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Мама

Мама

16.08.2020 | 19:53

Скрий се и не се показвай повече.

Отговори
8 3
Мама

Мама

16.08.2020 | 19:52

Скрий се и не се показвай повече. Провалена жена.

Отговори
8 2
Барни Ръбъла

Барни Ръбъла

16.08.2020 | 19:32

Крадецът Боко Тиквата върна България 20 години назад.

Отговори
4 14
Впечатлен съм от Мая Манолова

Впечатлен съм от Мая Манолова

16.08.2020 | 19:03

Мая Манолова е един от малкото политици, които ги интересува правото на гражданите. Дано стигнеш и до премиерското кресло, защото държавата има нужда от теб.

Отговори
5 16
намръщенЪ

намръщенЪ

16.08.2020 | 21:54

Това е държава, а не кокошарник

Отговори
3 0
Макак

Макак

16.08.2020 | 22:25

Тия дето са ти писали минуси си обичат мутрата с 500 бона джобни и пищов върху нощното шкафче.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?