Следвайте ни

Манолова видя 5 милиарда лева нередовни поръчки по магистралите

viber icon

Временната парламентарна комисия по ревизия на управлението през последните 10 години изслушва министъра на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова за дейността на дружествата „Автомагистрали“ и „ВиК холдинг“, както за изпълнението на Националната програма за саниране, съобщи БНР. 

Комисията по ревизия отправи остри обвинения към ръководствата на Агенция "Пътна инфраструктура" и "Автомагистрали" за неправомерно възлагане на договори за строителството на пътища към подизпълнителни фирми, близки до властта.

Според твърденията на членовете на ревизионната комисия близо 90% от дейността на дружеството "Автомагистрали" е отдадена на над 400 фирми подизпълнители без обществена поръчка на стойност от близо 5 милиарда лева. 

Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова определи информацията като "внушения" и уточни, че законът не задължава Държавното дружество "Автомагистрали" да провежда обществени поръчки, а фирмите-подизпълнители са избрани чрез конкурс по така нареченото "инхаус-възлагане" напълно законно. 

В крайна сметка по това изслушване Комисията реши, че ще изпрати на бъдещия служебен министър на регионалното развитие и благоустройството стенограмата от заседанието и ще му обърне внимание да изиска документацията, която днес не беше предадена на Комисията от директора на дружеството "Автомагистрали".

По другата тема от дневния ред на заседанието, касаеща дейността на Българския ВиК холдинг, според председателят на комисията Мая Манолова, холдингът е раздал 83 милиона лева за безлихвени заеми и увеличение на капитала на определени дъщерни ВиК дружества, за да покрие загубите им. Тя попита законно ли е това и какъв е принципът, по който са били избирани точно тези дружества. 

Директорът на холдинга Иван Иванов отчете, че това са средства за оздравяване на дружества в много тежко финансово състояние, като близо 37 милиона са били отпуснати за натрупани задължения към "Басейнова дирекция" и към НАП.

Манолова от своя страна попита нормално ли е държавният ВиК холдинг да работи като банка.

Министърът в оставка Аврамова пък увери, че нито стотинка от въпросните средства не са отишли извън ВиК холдинга. 

Информацията от заседанието ще бъде изпратена на Агенцията за държавна финансова инспекция и на бъдещия ресорен служебен министър.

Относно изпълнението на програмата за енергийна ефективност изслушване няма да има, тъй като ръководните органи не присъстваха на заседанието, а министърът в оставка е изпратила писмена информация относно договорите за саниране. 

Мая Манолова заяви, че в предоставените договори за саниране са установени нарушения, като например липса на оторизиран контролен орган. Установени са и няколко начина за отклоняване на средства, посочи още Манолова.

Депутатите от ГЕРБ определиха тази информация като внушения и раздаване на присъди и призоваха да бъдат сезирани компетентните органи.

Петя Аврамова напусна демонстративно и отказа да отговаря на въпроси за дейността на дружеството „Автомагистрали“, като нарече политически пиар действията на временната комисия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

11.05.2021 | 00:29

Света ни се смее!Пита ме приятел от Полша защо се излагаме така! И какво да му отговоря!?Има съд, има прокуратура в които работят служители с различна партийна принадлежност, та как тези "пострадали" хора не намериха толкова години възможнаст как да дадът гласност, че ги изнудват и рекетират! Такава излагация е това скалъпено 45 Народно събрание и тази целенасочена комисия!Срам!

Отговори
2 2
Кюстендилската мутра

Кюстендилската мутра

10.05.2021 | 21:57

Маьо противна мутро отивай си в Кюстендил да береш череши

Отговори
9 3
Krypto

Krypto

10.05.2021 | 21:34

Здравейте, хора! Не пропускайте предоставената ви възможност! Не оставяйте късметът си! Нека не съжалявате след време за подминаването на този текст. Казвам се Димитър, на 39 г. от Карлово. Моят нюхт за сигурна печалба не ми изневери, когато ми се отдаде този невероятен шанс и сега боготворя този ден. След време, много от вас ще ме споменават с добро. Подробно описание за всичко, ще намерите в този сайт: WWW.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Допълнителни доходи, надомна работа, онлайн бизнес, работа по интернет

Отговори
0 3
Toni

Toni

10.05.2021 | 20:40

Абсолютен КУКУМИЦИН е тази Вживява се като Гестапо Хвърлят се недоказани постановки в пространството а още не са доказани.... А вас кой ви е разследвал бе другарко Галева ?????? И кога?.????? Повръща ми се

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?