49
Следвайте ни

Манолова: 3,26 лв. става водата в София, операторът мълчи за бизнес плана

viber icon

Цената на водата в София ще стане 3,26 лв. в края на новия петгодишен период 2022 – 2026 г., но Софийска вода не представя бизнес плана. Общественото обсъждане с дружеството продължи 1 час и 10 минути, с презентация вместо бизнес план, а засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 г.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук днес, след края на общественото обсъждане със Софийска вода за новия бизнес план на дружеството.

Основният въпрос към Софийска вода е свързан с увеличението на цената на водата. Дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно, обясни Манолова.

13 от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 млн. лв. допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017 - 2021 г. и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства, каза Манолова.

В концесионния договор на Софийска вода пише, че ниво на загуби от 33 % трябва да бъде постигнато до 2025 г., а сега отлагат за 2026 г. Защо се отлага с една година, е другият ни въпрос, допълни тя.

Манолова изпрати сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със Софийска вода. В сигнала тя подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен.

Голяма част от клиентите на дружеството са на работа и не могат да участват в консултациите, тъй като обсъждането е в работен ден с начален час 9:00 ч. Други клиенти на дружеството нямат достъп до Интернет или не го използват, допълва Манолова в сигнала до енергийния регулатор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

стар, пиян, беззъб седесар

стар, пиян, беззъб седесар

23.09.2021 | 16:05

Като е скъпа водата ще се мием с бира, а кой ти пие вода братко?

Отговори
0 0
Тази ....

Тази ....

23.09.2021 | 13:30

Два месеца ще се насере**** да говори , за да си вдига рейтинга , щото вече няма парламент. Да пита Атанасов , той да пита тоя дето продаде дружеството , какво става с инвестициите и колко рушвети са прибрали .

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?