Следвайте ни

Майка на 4 деца продава делвите си в Канада

Деси Владовска е щастлива майка на 4 деца, любима, веган, йога, градинарка и… майстор-грънчар.

Къщата и работилницата й се намират на главния път в село Раданово. Отглежда храната си сама - в двора е завъдила кокошки, а градината <210> ражда всички необходими плодове и зеленчуци. Така децата й растат, хранейки се с екологично чисти продукти. Помагат <210> в градината и се учат на труд и отговорност.


Деси сама копае глината, от която после майстори безброй полезни съдове - гювечи, делви за съхранение на продукти, саксии, чаши, чинии, ароматни лампи. Тя е единственият майстор-грънчар, който прави огромни делви за двора с диаметър цял метър и повече. Продава ги на изложения и панаири в страната, получава поръчки и във Фейсбук. Българи готвят в нейна посуда по целия свят, някои от произведенията й са стигнали чак до Канада.


Прави много съдове, които днес са непознати за повечето хора. Сред тях са делвите за туршия и съдовете за хляб с квас или без квас. Съветва ни да ги ползваме повече в ежедневието си, защото приготвена в тях, храната се зарежда и пречиства.

Ангелина Димитрова

Редактор

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?