Следвайте ни

Мъж с коронавирус оцеля след 3 месеца на апаратно дишане

viber icon

Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са близо 4500. Почти всеки четвърти изследвал се за COVID-19 е с положителен тест. Това показват данните в Единния информационен портал за последните 24 часа. Най-много са новозаразените в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Значителен процент от интубираните пациенти с COVID-19 в света не оцеляват. Един от спасените у нас е 50-годишен мъж, който е бил интубиран в продължение на цели 92 дни. Преди дни е изписан жив и здрав.

Навръх Никулден в тежко състояние в COVID отделението влиза и един 50-годишен мъж, който си задава само един въпрос – дали ще оцелее. Същите съмнения имал и д-р Увалиев.

„Регистрирахме и доказахме едно много сериозно увреждане на белия дроб, което обхващаше над 80% от белодробния паренхим, и по всички критерии той влезаше в пациенти с много висок риск за усложнения, риск и за фатален край“, заяви д-р Николай Увалиев, ръководител на COVID отделението в УМБАЛ „Аджибадем Сити клиник“ пред БТВ.

Апаратната вентилация се оказва неизбежна и започва денонощна борба за живота на интубирания пациент.

„Всички пациенти, които стигнат до тази фаза на лечение, са предизвикателство за медицината в България и в Западния свят, и ние също го преживяхме“, каза д-р Увалиев.

Медицинската сестра Олга Георгиева се грижила за пациента от самото начало.

„Той беше един от най-тежките ни пациенти, както и останалите, които доста дълго време изкараха на апаратна вентилация“, разказа старшата сестра Олга Георгиева.

Но усилията се възнаграждават - след 92 дни на апаратна вентилация, пациентът е екстубиран и се разминава със смъртта.

„Ние започнахме успешно да го събуждаме, да го връщаме към живота и да вървим напред“, допълни д-р Увалиев.

След 99 дни престой в болницата, 50-годишният мъж е изписан и вече е при семейството си.

„Наградата е когато видиш, че има резултат от всички усилия, които си положил“, каза д-р Увалиев.

„Всички бяхме много щастливи и персонала, в такива моменти човек вижда резултатите от работата си, от усилията си, от всичко, което е дал от себе си“, допълни медицинската сестра Олга Георгиева.

Сега борбата продължава - отделението е пълно. Екипът на д-р Увалиев се грижи за 25 пациенти, 7 от които са в интензивен сектор.

Почти цялата страна продължава да бъде в лилавата зона на заболели с коронавирус, като изключение прави само Търговище - в червената зона.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Йоан

Йоан

24.03.2021 | 09:52

Да, браво на лекарите , сако че това се случва в софийска болница, оборудвана както трябва, а не в мизерната провинция , вкл. Пловдив!

Отговори
2 3
2 и 2 не е 4

2 и 2 не е 4

24.03.2021 | 09:49

Пък аз съм виждал как цялата редакция на Мекица как излиза от кенеф след три месеца престой в него Невероятно но факт Написа бдителен читател и специалист завършил край Оксфорд и правил гимнастика край Кембридж наскоро завърнал се в Родината за да отдаде сили и познания за разцъфтяването на Родина и роднини по серебърна линия и приятелски кръг който смятъл да основе на основание на приятелството му със един известен рапър около който в момента се вихрят скандали с оглед на крив поглед и големи уши който доктор Увалиев му е сложил по погрешка човешка и сега още му растат ушите и рапъра получавал микрофония по този начин и звука се връщал в ушите му безапелационо и безвъзвратно но Доктор Увалиев го успокоил че в това състояние може да бъде най много от три месеца до тридесет години и изобщо гарантирал Доктор Увалиев нямало да повлияе на карерата му на кариерата в Белащица заключи Доктор увалиев след себе си с тенденция да се прибере у дома след дългото и уморително интервю което взе от него наш неуморим сътрудник чийто име запазваме по обективни и субективни причини касаещи националната ни сигурност която е под заплаха в разразилия се напоследък скандал между шампионите Тази е и причината да замълчим и преклоним глава пред тази саможертва на редакцията на Мекица и този социален експеримент Три месеца да ядеш екстрамент България настръхна Ужас Очаквайте подробности

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?