Следвайте ни

Лютеницата ни като мармалад - пълна с нишесте и захар

viber icon
Мария ПЕТРОВА

одната лютеница, която се предлага в търговската мрежа, може да се пререгистрира на сладкарско изделие. Различните марки, без значение дали са произведени по браншови стандарт, или не, са пренаситени със захари и нишесте. Това показват резултатите от сравнителен тест на 12 марки лютеница, извършен от Асоциация "Активни потребители". На проверка са минали "Велика домашна", "Dibsi", "Детска мечта", "Лютеничко", "Малечко", "Хорцето", "Дерони", "Олинезко", "Петел", "Идеал", "Първомай" и "Олинеза", закупени през август 2016 г. от големи търговски вериги. Четири от марките се произвеждат по браншови стандарт за лютеница.
Изследвани са следните показатели: сухо вещество, протеини, мазнини, въглехидрати, готварска сол, захари, оцветители, наличие на картофено и тиквено пюре и замърсители. Както "Марица" писа, с въпросния тест бе лепнато черно петно на лютеница "Идеал". Тя бе обвинена, че съдържа веществото олеамид, което било токсично и равносилно на наркотик. От Агенцията по храните обаче категорично опровергаха това твърдение. Въпреки това Районната прокуратура в Пловдив започна проверка.
Тестът показва издънка с количеството на белтъци. В над 50% от марките - 7 от 12, декларираното на етикета се разминава значително от реално измерените стойности. Най-голямо е несъответствието при марките "Идеал" и "Dibsi" - и при двете отчетените данни за протеина са много по-ниски от посоченото на етикетите. Анализът сочи, че индустриалните лютеници съдържат средно 1,5% сол, което е около 7-8 грама в буркан от 500гр. Браншовият стандарт за лютеница допуска сол до 1,7%. Общо препоръчителната дневна доза за прием на сол е 5-6 г за възрастен. Ако отчетем солта, която приемаме и с другите храни, които консумираме с лютеница - например хляб и колбаси, лесно можем да надхвърлим дневната доза още до обед.
В лютеницата въглехидратите попадат от доматите и чушките. В индустриалните лютеници са открити 18,3% въглехидрати, като максимума (21,3%) е измерен при рекламирания като детски продукт на Олинеза. Резултатите показват, че в индустриалните лютеници има с 50% повече въглехидрати, което всъщност променя изцяло компонентния и енергийния профил на тези храни. Нещо повече - при половината изследвани марки измереното количество въглехидрати се разминава с повече от 20% от обявеното - най-голямо е при лютеницата "Идеал" - 17,3% при 8,8 на етикета.
Простите захари са част от въглехидратите. В индустриалните лютеници обаче се добавят големи количества преработени прости захари. Това са захарозата - обикновена кристална захар и глюкозо-фруктозен сироп добиван от царевица. От "Активни потребители" коментират, че тези добавени захари водят до по-голямо удоволствие от консумацията и пристрастяване към тези храни. За съжаление това има огромни отрицателни последствия за здравето на хората. Редовната консумация на големи количества индустриално преработени захари е в основата на редица хронични заболявания, от развалените зъби през метаболитен синдром до диабет 2 тип и последващите сърдечно-съдови болести.
Анализът показва, че индустриалните лютеници съдържат средно 11,5% прости захари. Най-високата измерена стойност е 15,9% при продукт на "Олинеза". Неприемливо е наличието на големи количества прости захари в рекламираните като детски 4 марки. Само при тях средното съдържание е 12,2%. Средно в лютениците са добавяни 5,1% прости захари, отговарящо на около 6 чаени лъжички кристална захар за един буркан от 500 г продукт. Най-много захар (7-8%) е прибавяна в храните на "Олинеза", включително в детската.

Картофи за фасон


В лютениците се влага картофено и царевично нишесте. Това се прави с цел хомогенност, което придава добър търговски вид. Тестът на 12-те марки показва най-високо съдържание на нишесте в продуктите на "Идеал" - 5,4% и в детската лютеница "Малечко" - 5,2%. Браншовият стандарт позволява до 2,5% нишесте, което е удовлетворено само при 3 от 12 марки. "На практика потребителите, без да знаят, консумират вместо зеленчуци нишесте, т.е. един лесно разградим въглехидрат, без вкус и мирис, и така още повече приемат нездравословни за тях калории", коментират специалисти. Според тях в браншовия стандарт за лютеницата има редица пропуски, например не са забранени консерванти, оцветители и други технологични добавки. Тяхното съществуване ни отдалечава от традиционната храна на българите, а озахарените продукти увеличават риска от развитие на редица хронични заболявания. Добрата новина е, че картофено и тиквено пюре, както и синтетични оцветители няма в нито една от изследваните марки лютеница./Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?