Следвайте ни

Любомир Дацов: Прехвърлянето на пенсионни вноски е игра с икономическата стабилност

viber icon

Липсата на регламент за изплащане на средствата от втория пенсионен стълб наложи спешни законови промени, защото първите, които ще получат втора пенсия, излизат в заслужена почивка през 2021г.

Затова и се изготви проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Общественото обсъждане по него е започнало. Вече мина и през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Крайният срок за даване на предложения по него е 9 декември. 

С измененията се въвеждат три вида пенсионни продукти, които да се изплащат от универсалните пенсионни фондове.  Регламентират се и основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и пенсионерите от УПФ.

Редица експерти вече изказаха мнението си, което като цяло подкрепя измененията, но подчертават, че е възможно да доведе до финансова нестабилност. Подобно е и становището на Любомир Дацов, който е член на Фискалния съвет и бивш заместник-финансов министър по времето на Симеон Сакскобургготски. Според него прехвърлянето на вноски към първия пенсионен стълб, което започна през последните няколко години, е игра със стабилността на икономиката, не само с универсалните пенсионни фондове. „Не е много по-различно от това да удариш банка (казвам го теоретично), с аналогични действия и после да се чудиш защо е станало така, когато тръгне да фалира. Казвам „чудиш“, защото опитът ми показва, че обикновените вложители са онези, които плащат съществената сметка“, обяснява Дацов. Той добавя още, че съществува реалната опасност да бъдат взети едностранни политически решения в ползва на първия стълб. 

Експертът е категоричен, че пенсионна система, базирана на смесен фондови принцип, е по-добра от старата разходно-покривна или Бисмарк тип система. По думите му тя е в полза както  на политиците и рисковете, които трябва да поемат, така и на  хората.

„При „paygo” системата, основната математика е съотношението пенсионери/работещи, защото то определя с малки вариации възможното съотношение пенсия/заплата. За съжаление, при съотношение като българското пенсионери/работещи, което е почти 1, при средно около 2-2.5 работещи спрямо един пенсионер в Европа, възможната пенсия, с „малка“ помощ, няма как да бъде повече от около 40% от работната заплата. И това не е гарантирано, защото е риск, който поради демографските проблеми, ще се задълбочава. Това беше риск, който видимо по-ясно се осъзнаваше през 2000-2005 г., отколкото сега, може би защото част от решенията не се движеха толкова от лични пристрастия.“, анализира Любомир Дацов. Затова управляващите имали силен интерес да развиват „фондовата“ система. Според Дацов причината е, че тя е един от малкото инструменти, с който могат да прехвърлят политически риск и отговорност от държавата върху отделен индивид. Същевременно обаче това дава и възможност за алтернативност на доходите през фондовия стълб. До проблемите с втората пенсия се стигнало заради политическия отказ системата да бъде развивана и надграждана системата, такава каквато беше заложена преди 20 години, когато започна реформата, твърди Дацов. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?