Следвайте ни

Луканов извади Георги Димитров от мавзолея

viber icon

На 17 юли 1990 г. правителството на Андрей Луканов взема решение за изваждане на тленните останки на социалистическия вожд Георги Димитров от мавзолея и тяхното погребване. Решението е изпълнено още същата нощ и тялото е погребано в Централните софийски гробища. След това в продължение на девет години се водят дебати за съдбата на мавзолея. През 1999 г., когато държавата се  управлява от кабинета  на Иван Костов, се пристъпва към разрушаване на  сградата.

Събарянето се ръководи от Евгений Бакърджиев, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройство в правителството на ОДС. Заложени са четири големи взрива, след което разрушаването продължава с машини. Последните отломки са извозени в късния следобед на 27 август 1999 г Сградата, проектирана от архитект Георги Овчаров, се оказва изключително здрава, въпреки че е проектирана спешно - за три дни, веднага след смъртта на Димитров. С извънредно бързи темпове - буквално за няколко дни мавзолеят е построен. 

Фасадата  първоначално е облицована с русенски камък, а по-късно - с врачански камък. Срещу входа са вградени бюстове на Георги Димитров, Димитър Благоев, Георги Кирков и Васил Коларов. В нишата на мавзолея е бил погребан Васил Коларов, чиито кости през юли 1990 г. също са преместени в Централните гробища в столицата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?